Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UREĐENJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Montenegro Business Alijansa traži da se što prije usvoji novi Zakon


Veoma je važno što prije usvojiti novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata("Sl. list CG", br. 51/2008, 40/2010 - dr. zakon, 34/2011, 47/2011 - ispr., 40/2011 - dr. zakon, 35/2013, 39/2013 - ispr. i 33/2014), kao temeljni Zakon kojim se reguliše oblast građevinske industrije, jer će omogućiti snažnije investicije i mnogo više izgrađenih objekata u Crnoj Gori, smatraju u Montenegro Business Alijansi (MBA).

Kako navode, kvalitet ovog Zakona, možda i u najvećoj mjeri utiče na kvalitet poslovnog ambijenta posebno kada su u pitanju investicije, a one imaju multiplikativni efekti na cjelokupnu privredu.

"MBA je kroz svoj veoma respektabilan Odbor za građevinarstvo učestvovala u izradi novog Zakona. Prijedlozi su išli od Odbora za građevinarstvo MBA, ali dobar dio prijedloga je dat i kao Pozicioni dokument potpisan od strane predstavnika poslovnih asocijacija: MBA, UPCG, AmCham Montenegro i Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori. Ti prijedlozi su naišli na odbravanje i podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, koji su uvidjeli značaj učešća privrednika u pripremi Zakona. Na kraju, privrednici su ti kojih se Zakon najviše tiče i koji ga primjenjuju u praksi. Njihove sugestije iz prakse u primjeni važećeg Zakona, problem, propuste, barijere i slično, Ministarstvo održivog razvoja i turizma je veoma pažljivo osluškivalo. Novonastali tekst Zakona je pokušao da sve te nedostatke prethodnog Zakona otkloni, a tekst novog Zakona je za građevinarstvo mnogo kvalitetniji od prethodnog", ističu iz MBA.

Izvor: Vebsajt CdM, 28.04.2016.