Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O FISKALIZACIJI U PROMETU PROIZVODA I USLUGA: Privrednici negoduju što će troškovi zamjene ili nadogradnje postojećih fiskalnih kasa, pasti na njihov teret

04.04.2019.


Elektronska fiskalizacija u Crnoj Gori trebalo bi da se primjenjuje od 1. januara naredne godine, a omogućiće poreskim inspektorima bolji uvid u ostvareni promet ali i obračunati porez. Privrednici, podržavaju borbu protiv sive ekonomije ali negoduju što će troškovi zamjene ili nadogradnje postojećih fiskalnih kasa, pasti na njihov teret.

Svaki fiskalni račun koji ubuduće dobijete automatski će se evidentirati u Poreskoj upravi. Na taj način pokušaće da se stane na put onima koji su neizdavanjem fiskalnih računa do sada zakidali prihode u državnoj kasi.

Da bi se to i ostvarilo u praksi, sve fiskalne kase moraće elektronski da se povežu sa Poreskom upravom, što će zahtijevati njihovu promjenu ili nadogradnju, kažu serviseri. Izračunali su i koliko bi to moglo da košta privrednike.

"Mora se nabaviti štampač i uređaj i program koji će da funkcioniše i to je 500 eura. Ono što je konstantni trošak je cijena interneta i održavanja na mjesečnom nivou. Po meni iskustva drugih je do 30 eura mjesečno", ukazao je Đorđe Marković iz firme za servis fiskalnih kasa.

U Uniji poslodavaca predlažu da se u postojeće kase ugradi GPRS sistem koji bi privrednike koštao najviše 100 eura, a poreskim inspektorima bi jednako omogućavao da otkriju zloupotrebe.

"GPRS sistem jednako kao i sistem koji se predlaže Nacrtom zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, obezbjeđuje da se svaki pojedinačni račun prenese prema poreskoj upravi gdje bi Poreska uprava mogla da vrši kontrolu", ukazao je Danko Obradović iz Unije poslodavaca.

Obradović smatra da bi internet konekcija mogla biti problem u primjeni rješenja koje predlaže zakon.

"I u Nacrtu zakona predviđeno je da ukoliko nestane internet vi ste u obavezi da uspostavljanjem kontakta izvršite fiskalizaciju tih računa. Sad se postavlja pitanje da li će neko izvršiti fiskalizaciju tih računa. Sa našim predlogom svaki račun koji se izda na fiskalnom štampaču i ako nema uspostavljene linije sa Poreskom upravom, po prvom uspostavljanju konekcije računi bi se automatski prenijeli", dodaje Obradović.

Serviseri međutim smatraju da ni jedan model ne garantuje iskorjenjivanje navika naših trgovaca i ugostitelja da ne kucaju fiskalne račune.

"Naši ljudi su vispreni i uvijek su korak ispred inspekcija, za mnoge stvari, oni kada vide sistem i provale sistem i vide način rada oni će i sami prouzrokovati kvarove ili će prouzrokovati zagušenja. Bez terenske i osmišljenih kontrola nema poboljšanja i smanjenja sive ekonomije", ističe Marković.

Prema vladinom programu ekonomskih reformi, do 2020, primjenom ovog modela već prve godine očekuje se da državna kasa bude punija za čak 30 miliona eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Biljana Rovčanin, 31.03.2019.


Naslov: Redakcija