Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVNOM OBRAZOVANJU I VASPITANJU: Izmjenama Zakona biće smanjen broj učenika prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, tako da će ubuduće u odjeljenju moći da bude 28 đaka, odnosno maksimum 30 ako resorni ministar za to da odobrenje

04.04.2017.


Ministarstvo prosvjete izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ("Sl. list RCG", br. 64/2002, 49/2007 i "Sl. list CG", br. 45/2010, 40/2011 - dr. zakon i 39/2013) propisaće smanjenje broja učenika prilikom upisa u prvi razred osnovne škole, tako da će ubuduće u odjeljenju moći da bude 28 đaka, odnosno maksimum 30 ako ministar za to da odobrenje.

U prvi razred do sada se moglo upisati do 30 učenika, a uz saglasnost ministra do 33.

"U školama koje su sa aspekta broja učenika već u velikoj mjeri opterećene, Ministarstvo prosvjete će sagledati neophodnost davanja te saglasnosti za upis 30 đaka", rekla je direktorka Direktorata za predškolsko i srednje obrazovanje Arijana Nikolić.

Ona objašnjava da im je namjera da poboljšaju uslove za izvođenje nastave, ali i da vode računa o ograničenjima koja postoje u školama.

"Prema projekcijama baziranim na podacima upisanih prvaka u školskoj 2016/2017. godini očekuje se formiranje oko 20 novih odjeljenja na teriotoriji Crne Gore", rekla je Nikolić.

Prema njenim riječima, smanjenje broja učenika u odjeljenjima prvih razreda usklađeno je sa postojećim finansijskim i prostornim kapacitetima škola. Analiza uspješnih obrazovnih sistema, kako ističe Nikolić, pokazala je da je 28 učenika u odjeljenju u osnovnoj školi adekvatan broj za ostvarivanje postavljenih obrazovnih ciljeva.

"Shodno ovome smo u okviru reforme obrazovnog sistema odlučili da smanjimo broj učenika u odjeljenjima prilikom upisa u prvi razred, kako bi se stvorila još veća mogućnost za individualni pristup svakom od njih. Želimo da njihove sposobnosti, vještine, interesovanja stavimo u prvi plan i da ih kroz obrazovni proces prosvjetni radnici nadograđuju", objasnila je Nikolić.

Smanjenje broja učenika će, kaže ona, prosvjetnim radnicima omogućiti lakšu realizaciju nastavnih planova i programa.

U Ministarstvu smatraju da će kombinovanjem različitih metoda rada, vodeći računa o specifičnostima, sklonostima, interesovanjima i sposobnostima učenika, moći lakše da organizuju nastavu, kako bi na moderan i učenicima interesantan način omogućili sticanje znanja, vještina i kompetencija.

Izmjenama Zakona biće definisani novi obim gradiva i norma časova.

Takođe, kaojedna u nizu reformi koje je počelo da sprovodi Ministarstvo prosvjete je i izrada novog nastavnog plana.

Naime, od naredne školske godine, učenici osnovnih škola imati najviše 5 časova tokom radnog dana, čime im se daje prostor da se više posvete učenju suštinskih stvari.

Od septembra 2017. godine osnovci će biti rasterećeni za 10 odsto gradiva, pa će time imati i manji broj časova. Redukcijom nastavnog plana učenici neće trošiti vrijeme na nepotrebne stvari u školi.

Zbog smanjenja broja časova na najviše 5 tokom školske smjene, nameće se pitanje da li će nastavnici ostati bez norme, primati manju platu ili čak biti višak. Ministar Šehović objašnjava da nemaju razloga za brigu. U Ministarstvu vjeruju da će ova mjera naići na odobravanje i učenika i nastavnika. 


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.04.2017.


Naslov: Redakcija