Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMIRENJU OBAVEZA PREMA RADNICIMA KOMBINATA ALUMINIJUMA KOJI SU, USLED STEČAJA PREDUZEĆA, OSTVARILI PRAVO NA PENZIJU: Ministarstvo ekonomije navodi da se Zakon ne može primijeniti, jer je u suprotnosti sa sa socijalnim programom na kojem se zasniva primjena tog pravnog akta


Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma, koji su usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju ("Sl. list CG", br. 42/2015 - dalje: Zakon) ne može se primijeniti, jer je u suprotnosti sa sa socijalnim programom na kojem se zasniva primjena tog pravnog akta.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da je socijalni program usvojen u junu 2014. godine, odnosno, mnogo prije Zakona, koji je usvojen 16. jula 2015. godine.

"Stoga je bilo dovoljno vremena da se predlagači zakona upoznaju sa sadržajem programa i predlože pravni akt koji je primjenljiv", naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je to i sada moguće, jer predlagači zakona mogu u redovnoj skupštinskoj proceduri da otklone sve nepravilnosti.

"To su i sugerisali predstavnici Ministarstva na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da osnov za nemogućnost primjene Zakona leži u članu 3, gdje se precizira da će se visina pripadajuće otpremnine definisati shodno važećem socijalnom programu koji je sačinjen za radnike KAP-a.

"U važećem socijalnom programu za rješavanje problema viška zaposlenih u KAP-u, Preradi i Kovačnici, eksplicitno stoji da se socijalni program ne odnosi na radnike koji su po bilo kojem osnovu stekli uslov za penziju i koji zasnuju radni odnos kod novih vlasnika KAP-a, Prerade i Kovačnice", naveli su iz Ministarstva.

Zakon se odnosi na 414 radnika KAP, a to pravo traže i još 20 radnika iz pogona Prerade i osam iz Kovačnice.

ZAKON O IZMIRENJU OBAVEZA PREMA RADNICIMA KOMBINATA ALUMINIJUMA KOJI SU, USLED STEČAJA PREDUZEĆA, OSTVARILI PRAVO NA PENZIJU ("Sl. list CG", br. 42/2015)

Član 3

Visina pripadajuće otpremnine definisaće se shodno važećem socijalnom programu koji je sačinjen za radnike KAP-a.

Izvor: Vebsajt CdM, 01.04.2016.