Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KOMUNALNOJ POLICIJI: Komunalni policajac je ovlašćen da daje upozorenja, izdaje usmena naređenja, utvrđuje identitet, liši slobode učinioca prekršaja ili drugog kažnjivog dijela, zaustavi i privremeno isključi vozilo iz saobraćaja. Komunalni policajci mogu i da pregledaju i privremeno oduzimaju predmete, primijene video nadzor, upotrijebe sredstva prinude, izdaju prekršajni nalog, podnose zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu


Da bi neko postao komunalni policajac, prema novom Zakonu o komunalnoj policiji ("Sl. list CG", br. 57/2014 - dalje: Zakon), pored ispunjavanja uslova za zasnivanje radnog odnosa lokalnih službenika i namještenika, mora imati najmanje četvrti nivo kvalifikacije i jednu godinu radnog iskustva, kao i da ispunjava uslove u pogledu psihofizičke sposobnosti, što dokazuje ljekarskim uvjerenjem, i stručne osposobljenosti, što dokazuje potvrdom MUP-a.

Zakon je uvjeo značajne novine u pogledu ovlašćenja. Sada je komunalni policajac ovlašćen da daje upozorenja, izdaje usmena naređenja, utvrđuje identitet, liši slobode učinioca prekršaja ili drugog kažnjivog dijela, zaustavi i privremeno isključi vozilo iz saobraćaja.

Komunalni policajci mogu i da pregledaju i privremeno oduzimaju predmete, primijene video nadzor, upotrijebe sredstva prinude (fizičku snagu, službenu palicu i sredstva za vezivanje), izdaju prekršajni nalog, podnose zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu.

Takođe, obavezni su da obavijeste nadležne državne organe, u situacijama koje prevazilaze njihova ovlašćenja.

Opština Herceg Novi završila je reorganizaciju Komunalne policije, u skladu sa novim Zakonom, te će od sada održavanje komunalnog reda i inspekcijski nadzor obavljati jedinstvena Služba komunalne policije.

Kako je saopšteno iz Opštine Herceg Novi, načelnik Službe Zoran Bijelić istakao je da u okviru nje postoje dvije organizacione jedinice - Odjeljenje za obezbjeđenje komunalnog nadzora, u kom su postavljeni komunalni policajci u skladu sa Zakonom, kao i Odjeljenje za inspekcijski nadzor, u kom rade komunalni inspektori za različite oblasti.

"Opština upućuje službenike na stručno usavršavanje na Policijskoj akademiji u Danilovgradu, a oni, nakon obuke i polaganja ispita pred Komisijom Ministarstva unutrašnjih poslova, stiču sertifikat o primjeni ovlašćenja iz Zakona. Do sada je obuku završilo deset službenika, a još dva je pohađaju. Ispit za primjenu ovlašćenja položila su tri službenika, a ostali čekaju raspored polaganja, koji određuje MUP", istakao je Bijelić.

Izvor: Vebsajt CdM, 01.04.2016.