Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OTVARANJE POGLAVLJA 27 - ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE I KLIMATSKE PROMJENE, KRAJEM 2016. GODINE


Realno je očekivati da će Crna Gora pregovore za Evropskom unijom (EU) za Poglavlje 27 - Zaštita životne sredine i klimatske promjene, otvoriti krajem ove godine, poručio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

On je naveo da će Crna Gora krajem juna 2016. godine donijeti Nacionalnu strategiju aproksimacije za oblast životne sredine do 2020. godine.

Gvozdenović je pojasnio da je usvajanje tog dokumenta, sa stanovišta procesa pregovaranja o članstvu u EU, predstavlja ispunjavanje takozvanog početnog mjerila čime će se stvoriti uslovi za otvaranje pregovora za Poglavlje 27.

On je rekao da nije moguće odrediti prezican datum otvaranja, jer postoji procedura.

Prema riječima Gvozdenovića, Crna Gora i Evropska komisija će, nakon usvajanja strategije na Vladi i zaključka Savjeta EU da smo ispunili početno mjerilo, pristupiti izradi pregovaračke pozicije.

"Ne postoji pravilo koliko procedura može trajati, pa je nezahvalno prognozirati. Međutim, smatram realnim da pregovore za ovo zahtjevno poglavlje otvorimo krajem ove, eventualno početkom 2017. godine", poručio je on.

Izvor: Vebsajt RTCG, 02.04.2016.