Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPORAZUMNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU DUGOVA PREMA FINANSIJSKIM INSTITUCIJAMA: Zakon daje mogućnost da se sa bankom može sklopiti novi ugovor


Osim o aktuelnostima iz zemlje i svijeta, u crnogorskoj štampi sve češće čitamo oglase banaka koje, preko novina, traže dužnike i pozivaju ih da vrate kredite koje su uzeli. Banka se oglašava u novinama kad ne može da vas nađe kod kuće, pa vas preko medija podsjeća na dug i upozorava da će, ukoliko se ne pojavite, sa vama raskinuti ugovor.

"Upozorava se M.M. da ovakav način dostavljanja smatra urednom dostavom i da negativne posljedice koje mogu nastati snosi sama stranka" – uvijek piše u oglasu banke. A, te "negativne posljedice" podrazumijevaju da potencijalno možete da ostanete bez stana, kuće ili bilo koje druge imovine koja vam je pod hipotekom.

To je potvrdio bankarski ombudsman, Halil Kalač. "Raskid ugovora podrazumijeva pokretanje svih sredstava obezbjeđenja za naplatu kredita. Banka ima pravo da za dug od deset hiljada eura naplati i uzme imovinu od 100 hiljada eura koja je pod hipotekom."

Ipak, dodaje da imovina ne može neosnovano da se oduzme, pa se ta procedura rješava kroz ročište na sudu. Ipak, ukoliko ste među onima koje banke dozivaju preko novina, Kalač savjetuje da prestanete da se krijete. "Najgora varijanta je da izbjegavate kontakt sa bankom. Treba da tražite mogućnost da iz svega najlaške izađete."

"Čim dobijete obavještenje iz sredstava informisanja odmah idite u banku. Zahvaljujući Zakonu o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama ("Sl. list CG", br. 20/2015), koji je stupio na snagu prošle godine, sa bankom možete da sklopite novi ugovor. To je bolje nego da vam uzimaju imovinu. Znači, treba da se koriste zakonske mogućnosti, a, ne da se izbjegava banka", ističe Kalač.

Ne smijete da odustanete ni kad banka raskine ugovor s vama.

"Treba ići i boriti se. Treba da kažete da nijeste pročitali obavještenje, da ste bili odsutni sa kućne adrese... Sve to, da bi banka dala još jednu šansu da postignete novi dogovor i novi iznos rate koju možete da plaćate. Možete da dogovorite nižu ratu od one koja je prvenstveno bila utvrđena. Morate da uradite sve da bi ste sačuvali imovinu koja je pod hipotekom i, naravno, vratili dug banci", kaže Kalač.

Izvor: Vebsajt CdM, Milica Minić, 03.03.2016.