Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TRANSPARENSI INTERNEŠNAL: Crna Gora zarobljena država

04.02.2019.


Crna Gora nazadovala je za tri mjesta na godišnjoj listi Transparensi internešnala (TI), iz kojeg ističu da je riječ o zarobljenoj državi.

"Uprkos napretku u evropskim integracijama, ova zemlja tek treba značajno da poboljša vladavinu prava. Zabrinutosti koje se tiču finansiranja političke partije i manjka finansijske transparentnosti baca sjenku na izborne rezultate. U okruženju kojim dominira ista vladajuća elita protekle dvije decenije, efekti zarobljenosti države su evidentni u Crnoj Gori", saopšteno je iz TI.

Analiza je pokazala da je Crna Gora ove godine na 67. mjestu u svijetu sa 45 od 100 poena, gdje nula predstavlja najviši, a 100 predstavlja najniži nivo percipiranja korupcije. Godinu ranije je bila na 64. mjestu sa 46 od 100 poena.

Među zapadnobalkanskom šestorkom, Crna Gora ima najbolju poziciju.

Za čelnicu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanju Ćalović Mrković, pad na listi nije bio neočekivan jer, ističe, nemamo nikakve konkretne rezultate u procesuiranju slučajeva korupcije, posebno na visokom nivou.

"Mislim da ne predstavlja nikakvo iznenađenje, ali predstavlja jednu vrlo jasnu i snažnu poruku, a to je da fingiranje reformi i fingiranje borbe protiv korupcije prije ili kasnije mora da bude primijećeno bez obzira na pokušaje institucija da to zataškaju statistikom iza koje suštinski ne stoje ozbiljni slučajevi", ukazala je ona.

MANS je partner TI u Crnoj Gori.

Da bi se Crna Gora bolje kotirala sljedeće godine neophodno je, prema njenom mišljenju, da se procesuiraju konkretni slučajevi, posebno korupcije na visokom nivou, da oni koji su proglašeni krivima zaista i završe iza rešetaka i vrate imovinu koju su stekli nezakonito.

Glavni problem je, ističe, nedostatak političke volje.

"U Crnoj Gori protiv korupcije treba da se bore oni koji su duboko uključeni u korupciju, zbog toga mi ne možemo imati bilo kakvih ozbiljnijih rezultata koji nisu posljedica političkih špekulacija u vladajućoj partiji", smatra čelnica MANS-a.

TI bilježi da Indeks percpecije korupcije za 2018. godinu slika sumornu sliku antikorupcijskih napora u regionu u kojem je uvršetna i Crna Gora - istična Evropa i centralna Azija.

Iz ove ugledne međunarodne nevladine organizacije ističu da u tom regionu samo jedna zemlja ima više od 50 od 100 poena (Gruzija) a ocjena svih ostalih zemalja je 45 od 100 ili manje.

"Korupcija će vrlo vjerovatnije cvjetati tamo gdje su demokratske osnove slabe i, kao što smo vidjeli u mnogim zemljama, gdje je nedemokratski i populistički političari mogu koristiti u svoju korist", ocijenila je čelnica TI Delia Fereira Rubio.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 30.01.2019.


Naslov: Redakcija