Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJENA JEDINSTVENA LISTA PRIORITETNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA I NOVA UREDBA O PODSTICANJU DIREKTNIH INVESTICIJA


Generalni direktorat za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, u saradnji sa Sekretarijatom za razvojne projekte Vlade Crne Gore, organizovao je 3. februara 2016. godine diplomatski brifing povodom predstavljanja Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata i nove Uredbe o podsticanju direktnih investicija ("Sl. list CG", br. 80/2015).

Direktorka Direkcije za ekonomske odnose i kulturnu saradnju u Generalnom direktoratu za ekonomsku diplomatiju Marijana Živković ukazala je na značaj postignutih rezultata u okviru navedenih procesa, koji su u nadležnosti Sekretrijata za razvojne projekte.

"Crna Gora je sačinjavanjem Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata ispunila sve preduslove za apliciranje, sa ciljem korišćenja bespovratnih sredstava Zapadnobalkanskog investicionog okvira koje je Evropska komisija opredijelila za region Zapadnog Balkana za period od 2014-2021. godine" - ocijenila je Živković. Kada je u pitanju Uredba o podsticanju direktnih investicija, ukazala je na pozitivne segmetne nove Uredbe u poređenju sa prethodnom.

Nacionalni koordinator za regionalne projekte Vojin Vlahović upoznao je prisutne sa Jedinstvenom listom prioritetnih infrastrukturnih projekata, koja je usvojena na trećoj sjednici Nacionalne investicione komisije 2. decembra 2015. godine.

"Jedinstvena lista prioritetnih infrastrukturnih projekata sadrži 64 projekta iz četri oblasti, i to energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine i društvenih djelatnosti, čime su realizovani svi koraci predviđeni Metodologijom za izbor prioritetnih infrastrukturnih projekata i stvoreni preduslovi za potencijalno kofinansiranje navedenih projekata iz bespovratnih sredstava Zapadnobalkanskog investicionog okvira ZIO" - istakao je Vlahović.

Sekretarka Sekretarijata za razvojne projekte Vlade Crne Gore, Biserka Dragićević, upoznala je prisutne sa prednostima koje potencijalnim investitorima pruža nova Uredba o podsticanju direktnih investicija, kao i sa detaljima vezanim za predmetnu Uredbu. Dragićević je posebno ukazala na razlike u odnosu na prethodnu Uredbu o podsticanju direktnih investicija ("Sl. list CG", br. 8/2015), koje se ogledaju u uvođenje povoljnijih kriterijuma za dodjelu sredstava za ulaganja u sjevernom i dijelu središnjeg regiona. Na kraju izlaganja, istakla je da se objava javnog oglasa po novoj Uredbi sa inoviranim mogućnostima za apliciranje očekuje u prvom kvartalu 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, 03.02.2016.