Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Starim studentima rok za završetak studija kraj 2020/21 godine

04.01.2019.


Studenti koji su upisani na osnovnim, specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama imaće pravo da završe studije prema programu koji je važio u vrijeme upisa, po zakonu koji je tada važio, a najkasnije do kraja studijske 2020/21. godine.

To je predviđeno Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojio crnogorski parlament.

Dosadašnji rok je bio tri godine od stupanja na snagu zakona.

Zakonom je propisano da Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja donosi standarde za evaluaciju ustanova u skladu sa standardima u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

"Ono što je do sada bilo u nadležnosti Savjeta, propisano je kao nadležnost Agencije", kaže se u obrazloženju.

Izmjenama Zakona stvara se pravni osnov da se donese poseban propis od organa državne uprave nadležnog za poslove prosvjete kojim će se regulisati izdavanje i rangiranje časopisa kojima se podstiče naučna produktivnost, kao i druga pitanja.

"Ovo je posebno važno sa aspekta izrade novih mjerila i izrade i uslova za izbor u akademska zvanja, sa ciljem unapređenja naučne produktivnosti i kvaliteta objavljenih radova", kaže se u obrazloženju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.12.2018.


Naslov: Redakcija