Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DETEKTIVSKOJ DJELATNOSTI: Detektivima neće biti dozvoljeno nošenje oružja, a dužni su da prijave krivična djela

04.01.2019.


Nošenje vatrenog oružja ubuduće neće biti dozvoljeno ni detektivima, navodi se u Predlogu zakona o detektivskoj djelatnosti. Pored toga, tim zakonskim rješenjem previđeno je i da su dužni, ukoliko tokom obavljanja detektivskog posla dođu do podataka koji se odnose na krivična djela, da to prijave nadležnim organima. Jedna od ključnih novina predloženog zakona je uvođenje mogućnosti da od dana pristupa Crne Gore Evropskoj uniji detektivske poslove na teritoriji naše zemlje obavljaju detektivi drugih evropskih država.

Detektivskim poslovima, se mogu baviti samo oni koji zadovolje uslove za dobijanje dozvole od Uprave policije. Dužni su da počnu sa radom u roku od jedne godine a plan njihovih aktivnosti, mora biti dostupan nadležnim organima. Predlogom zakona predviđen je niz prava i obaveza detektiva.

"Između ostalog da on ne može primjenjivati sredstva prinude koje može policija, da ne može nositi oružje itd. i između ostalog ima obavezu prijavljivanja krivičnog djela do kojeg je informacije došao u vršenju svojih detektivskih poslova", kazao je generalni direktor Direktorata za strateško-razvojne poslove MUP-a Crne Gore Safet Korać.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Marko Terzić, 29.12.2018.


Naslov: Redakcija