Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG BROJA DOZVOLA ZA PRIVREMENI BORAVAK I RAD STRANACA ZA 2017.GODINU: Vlada odobrila 13 hiljada radnih dozvola za strance

04.01.2017.


Vlada Crne Gore  je odredila kvotu od 13,19 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u 2017. godini, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

"Od tog broja izdvaja se dvije hiljade dozvola za privremeni boravak i rad stranaca koje Ministarstvo može dodatno rasporediti za pojedine namjene u skladu sa potrebama tržišta rada na zahtjev Zavoda za zapošljavanje", rekao je Purišić nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Predlog odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca za narednu godinu.

Purišić je ukazao da se za zapošljavanje stranaca utvrđuje 6,5 hiljada dozvola, za seoznsko zapošljavanje 3,32 hiljade, a za pružanje ugovornih usluga 1,36 hiljada.

"Od ukupno utvrđenog broja raspoređeno je 11,19 hiljada dozvola, najviše u građevinarstvu, uslugama smještaja i ishrane, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala", dodao je Purišić.

On je objasnio da je godišnja kvota za 2017. godinju 10,86 odsto niža od one za 2016. godinu.

"Njihovo smanjivanje u odnosu na 2016. godinu treba da doprinese određenoj supstituciji zapošljavanju stranaca domaćom radnom snagom", dodao je Purišić.

On je saopštio da je Vlada usvojila i zaključak da Ministarstvo tokom januara održi sastanke sa strukovnim udruženjima poslodavaca iz oblasti koje najviše potražuju stranu radnu snagu i da se dogovore nova pravila utvrđivanja kvota kako bi se otklonila ta prepoznata biznis barijera.

Purišić je rekao da su u ovoj godini nastavljeni trendovi na tržištu rada iz druge polovine prošle godine, koje karakteriše rast nezaposlenosti izražene u zapošljavanje strane radne snage i znatan rast broja novoprijavljenih na evidenciji nezaposlenih, a prije svega žena.

"Zapošljvanaje domaće radne snage u 2016. godini u odnosu na isti period prošle je manje 4,7 odsto. I u 2016. godini je nastavljen trend većeg zapošljavanja stranaca u odnosu na domaću radnu snagu", poručio je Purišić.

Zapošljavanje strane radne snage je za 11 mjeseci 2016. godine veće 10,95 odsto od domaće.

"U ovom periodu je izadato nešto više od 13,5 hiljada dozvola za zapošlavavanje stranaca", zaključio je Purišić.


IZVOR: Vebsajt CdM, 29.12.2016.


Naslov: Redakcija