Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MONSTAT: U uslužnom sektoru najviše kompanija sa sjedištem van Crne Gore


Najveće učešće preduzeća, koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore, u 2014. godini bilo je u uslužnom sektoru, 46 odsto, pokazali su podaci Monstat- a.

"U broju posmatranih preduzeća, koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore, sektor trgovine je imao učešće 35 odsto, građevinarstva 11 odsto i industrije osam odsto", navodi se u saopštenju Monstat- a.

Statistika domaćih filijala, odnosno predstavništava (IFATS statistika) opisuje aktivnosti preduzeća koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore.

Podaci o njihovom poslovanju predstavljaju rezultat istraživanja Statistike domaćih filijala, koje je usaglašeno sa međunarodnim statističkim standardima i metodologijama, odnosno sa EU regulativom.

Iz Monstata su naveli da je Srbija zemlja koja je imala najveće učešće u ukupnom broju posmatranih preduzeća koja su pod kontrolom kompanija sa sjedištem van Crne Gore, i to 28 odsto.

Nakon Srbije, Slovenija u ukupnom broju posmatranih kompanija učestvuje sa osam odsto, Holandija, Kipar i Austrija po šest odsto i Hrvatska četiri odsto.

"Sektor trgovine na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala ostvario je 48 odsto učešća prometa posmatranih preduzeća koja su pod kontrolom drugih sa sjedištem van Crne Gore u ukupnom prometu tih firmi", rekli su iz Monstata.

Sektor snabdijevanje električnom enegijom, gasom, parom i klimatizacija imao je 19 odsto učešća, informisanje i komunikacije 17 odsto, vađenje ruda i kamena četiri odsto, prerađivačka industrija i građevinarstvo po tri odsto.

"Učešće od 42 odsto vrijednosti proizvodnje posmatranih preduzeća u njihovoj ukupnoj vrijednosti ostvareno je u sektoru industrije, dok je u građevinarstvu iznosilo šest odsto, trgovini 15 odsto i uslugama 37 odsto", navodi se u saopštenju.

Učešće troškova zarada u ukupnim njihovim troškovima iznosilo je u industriji 48 odsto, građevinarstvu pet odsto, trgovini 19, te uslugama 28 odsto.

Izvor: Vebsajt CdM, 01.01.2016.