Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO EKONOMIJE: Najveći rizik u nedostupnosti izvora finansiranja realnom sektoru i visok nivo nekvalitetnih kredita


Unaprijeđenje makroekonomske stabilnosti i konkurentnosti biće preokupacija Vlade u narednom periodu, dok bi najveći rizici u tom smislu mogli biti problem nedostupnosti izvora finansija realnom sektoru i visok nivo nekavalitetnih kredita, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

"U cilju minimiziranja tih uticaja, i u 2016. godini ćemo nastaviti sa podsticajima investicijama i biznisu, uredbom o direktnim subvencijama za novootvorena radna mjesta, aktivnostima Investiciono-razvojnog fonda i projektom biznis zona", rekao je Kavarić.

On je naveo da o uspješnosti crnogorske ekonomije u prošloj godini govori činjenica da je očekivan rast bio oko 4,3 odsto, kao i da bi bilo dobro da se taj trend održi i u ovoj, kroz investicije u građevinskom sektoru, turizmu, energetici i poljoprivredi.

"Očekujemo nastavak intenzivne investicione aktivnosti, prije svega kroz projekat gradnje autoputa, ali i projekte interkonektivnog kabla sa Italijom i prateće infrastrukture, drugog bloka Termoelektrane TE Pljevlja, istraživanju nafte i gasa, započetim projektima vjetroelektrana, kao i u oblasti hidropotencijala, kako malih tako i velikih", rekao je Kavarić.

Kada je riječ o realizaciji projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, on je saopštio da se prve aktivnosti mogu očekivati nakon što Vlada i Skupština usvoje ugovor, što bi trebalo da bude već početkom godine.

"Važno je reći da smo u ovom procesu definisali najbolje uslove za državu, prije svega kroz zakonodavstvo, gdje smo precizirali da od 63 odsto do 68 odsto neto profita naftih kompanija u fazi eksploatacije ide državi, ali i kroz evaluaciju ponuda i dijela koji se odnose na izbor komapanija, podjela teritorije i izbor obaveznog radnog programa", rekao je Kavarić.

Izvor: Vebsajt CdM, 03.01.2016.