Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Od 1. januara 2016. godine se primjenjuje odredba prema kojoj majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, kao i roditeli ili staratelji djece sa posebnim potrebama


U Crnoj Gori od 1. januara 2016. godine se primjenjuje odredba Zakona o izmejanama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 47/2015), prema kojem majke sa troje i više djece imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, kao i roditeli ili staratelji djece sa posebnim potrebama.

Predviđeno je da majke koje imaju troje djece i 25 godina radnog staža primaju po 330 eura, kao i majke sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža.

One koje imaju troje i više djece i 15 godina su na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore primaće po 193 eura.

Roditelji ili staratelji djece sa posebnim potrebama dobijaće mjesečnu naknadu od 193 eura.

Kako je najavljeno iz Ministarstva rada i socijalnog straranja, prve isplate, na osnovu ovog zakona, biće 20. februara 2016. godine.

Fondu PIO 1.271 žena dostavila je zahtjev kojim se odriče prava na penziju u korist doživotnih naknada majkama sa troje i više djece, rekao je direktor Fonda, Dušan Perović.

On je objasnio da će taj potez smanjiti izdvajanja Fonda od milion do milion i po eura.

Perović je rekao da je Fond PIO izdao do sada 1.050 potvrda o radnom stažu i primio 17 hiljada zahtjeva za izdavanje dokumenata koji dokazuje da li je neko korisnik penzije. 

Izvor: Vebsajt CdM, 03.01.2016.