Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O RADU: Radni odnos ubuduće će se zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave. U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana i na taj način se izlazi u susret potrebama da se brzo zaposli radna snaga

03.12.2019.


Vlada je utvrdila Predlog zakona o radu, koji je usaglašen sa relevantnim evropskim zakonodavstvom i u bitnome će popraviti položaj zaposlenih, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je ukazao da je u pitanju sistemski i moderan zakon koji je usaglašen sa Evropskom komisijom (EK) odnosno relevantnim evropskim zakonodavstvom.

"Većina EU standarda koji se tiču radnog zakonodavstva su u bitnome popravili položaj zaposlenih i čula se ocjena da će novi zakon uvesti humanizaciju u radne odnose i biti po volji dobrih radnika i odgovornih poslodavaca", rekao je Purišić.

On je dodao da njima koji su radili na zakonu imponuje takva ocjena.

"U izradi zakona konsultovali smo važne međunarodne partnere, kao što su Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), a prije svega zakon su utvrdili i dogovorili socijalni partneri uz dobru saradnju akademske zajednice i predstavnika nevladinog sektora", rekao je Purišić.

On je podsjetio da je rad na zakonu trajao dosta dugo, gotovo tri godine, dok su konsultacije sa EK trajale godinu i po.

"Zakon je pružio valjane odgovore postavljene pred radnu grupu i Ministarstvo, koji se odnose na to da se radno zakonodavstvo uskladi sa EU standardima, zahtjev da se obezbijedi veća fleksibilnost na tržištu rada, da se obezbijede mehanizmi bolje zaštite zaposlenih, a za državu više mehanizama da se suzbije nelegalno tržište rada", naveo je Purišić.

Prema njegovim riječima, u svim tim ciljevima obezbijeđena je adekvatna norma, pri čemu će zakon u primjeni dati validne odgovore na sve izazove koje ima poslovna zajednica, zaposleni i država u tim oblastima.

"Novi zakon ima 40-ak normi više nego postojeći, pri čemu je 85 odsto važećih normi dopunjeno ili izmijenjeno i tako stvoren jedna moderni zakon po mjeri novog vremena", smatra Purišić.

On je ukazao da će se radni odnos ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mjesta, osim tamo gdje postoji javni interes, a to su preduzeća i ustanove u državnom odnosno vlasništvu lokalne samouprave.

"U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana i na taj način se izlazi u susret potrebama da se brzo zaposli radna snaga", dodao je Purišić.

Zakon je, kako je precizira, predvidio 50-ak slučajeva gdje će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka i u skraćenoj proceduri.

"Postoji niz drugih dobrih rješenja, koja ćemo ovih dana predstaviti zainteresovanoj javnosti", zaključio je Purišić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.11.2019.


Naslov: Redakcija