Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA POZVANA U NATO


Crna Gora je pozvana da se pridruži NATO-u, potvrđeno je na Ministarskom sastanku u Briselu.

"NATO-ova politika otvorenih vrata ima za cilj širenje stabilnosti, bezbjednosti i demokratskih vrijednosti na kojima Alijansa počiva. Svi postajemo jači i stabilniji time što držimo svoja vrata otvorenim", rekao je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg otvarajući sastanak šefova diplomatija država članica u Briselu.

Ministri vanjskih poslova upravo su donijeli istorijsku odluku da pozove Crnu Goru, koja će nakon pregovora postati 29 članica.

"Čestitamo Vladi i građanima na ovom dostignuću. Ovo je jako dobar dan za Crnu Goru, Zapadni Balkan i za Alijansu. Crna Gora se otisnula na jedinstven put da uspostavi vladavinu prava. Od 2009. Sarađujemo sa Crnom Gorom kroz Akcioni plan za članstvo", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, tokom svih godina otkad je država krenula putem evroatlantskih integracija Alijansa je vidjela veliku posvećenost Crne Gore međunarodnoj bezbjednosti.

"Danas vidimo konkretne rezultate te posvećenosti. Naravno, ovo nije kraj tog puta, još predstoji važan dio posla, koji se odnosi na prilogođavanje sistema odbrane, reforme vladavine prava i na jačanje podrške javnog mnjenja. To su pitanja na kojima ćemo nastaviti da radimo dok otvaramo pregovore o pristupanju i tokom procesa ratifikacije", rekao je Stoltenberg.

Pristupanje Crne Gore, kako je naveo, važan je korak u odnosu na evroatlantske integracije cijelog Zapadnog Balkana.

"Time se jasno iskazuje politika otvorenih vrata NATO-a i naša vizije Evrope kao slobodne i ujedinjene. Zato mi je drago što su sa nama ministri Igor Lukšić i Milica Pejanović-Đurišić", rekao je generalni sekretar.

Lukšić je rekao kako mu je velika čast da se obrati ministrima u značajnom trenutku za Crnu Goru.

"NATO nam je dao priznanje za reforme našeg sistema. Tokom tog procesa radili smo na zajedničkom razumijevanju, a danas otvaramo novo poglavlje za bližu vezu sa vama kao budući saveznici. Ponosni smo na ono što smo uradili u proteklih devet godina", rekao je on.

Lukšić je dodao kako je siguran da je poziv jednako važan trenutak za NATO, "jer je otvorio vrata Crnoj Gori".

"Ovo je dobar signal i za naše okruženje, jer će imati još jednog prijatelja u evroatlantskoj porodici".

Crna Gora je svjesna, kaže Lukšić, da pozivnica nije kraj, već početak novog procesa.

"Budite sigurni da ostajemo potpuno posvećeni poslu, kao što smo bili do sada. Spremi smo da radimo bez umora i pauza, ne da bismo zadovoljili druge već zbog nas. Mogu vas uvjeriti da Crna Gora, u smislu međunarodne bezbjednosti, već 29 članica NATO-a", poručio je Lukšić.

On je pozvao sve ministre i generalnog sekretara da 21. maja 2016. godine posjete Crnu Goru kako bi prisustvovali desetogodišnjici nezavisnosti.

"Time što ste nas pozvali, želimo da poručimo da ste donijeli pravu odluku i da ćete biti ponosni na nas. Ovo je početak divnog savezništva", rekao je Lukšić.

Izvor: Vebsajt RTCG, 02.12.2015.