Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA III SJEDNICA NACIONALNE INVESTICIONE KOMISIJE: Stvoreni preduslovi za potencijalno kofinansiranje prioritetnih infrastrukturnih projekata iz bespovratnih sredstava ZIO


Na sjednici Nacionalne investicione komisije, održanoj 2. decembra 2015. godine, usvojena je Jedinstvena lista priortetnih infrastrutkurnih projekata, koja obuhvata 64 projekta, od kojih je 10 iz oblasti energetike, 9 iz saobraćaja, 30 iz zaštite životne sredine i 15 iz društvenih djelatnosti. Navedena lista odražava nacionalne strateške prioritete u pogledu razvoja infrastrukture za naredni desetogodišnji period, bez obzira na način i izvore finansiranja.

Shodno novom metodološkom pristupu Zapadnobalkanskog investicionog okvira i na zahtjev Evropske komisije, sačinjavanjem Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata i njenim usvajanjem realizovani su svi koraci predviđeni Metodologijom za izbor prioritetnih infrastrukturnih projekata i stvoreni preduslovi za potencijalno koofinansiranje navedenih projekata iz bespovratnih sredstava Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO).

Na osnovu Jedinstvenih nacionalnih lista prioritetnih infrastrukturnih projekata, Evropska komisija će u narednom periodu, u skladu sa definisanim prioritetima na nivou države, donijeti odluku koji će projekti biti finansijski podržani sredstvima iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira, kao glavnog mehanizma posredstvom kojeg će biti implementirana finansijska podrška Evropske komisije za region, u periodu od 2014. do 2020. godine.

Sredstva iz Zapadnobalkanskog investicionog fonda odnose se na zemlje Zapadnog Balkana, odnosno na Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Srbiju. 

Izvor: Press služba Vlade Crne Gore, 02.12.2015.