Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Likvidna sredstva u avgustu oko milijardu eura

03.11.2020.


Prosječna likvidna sredstva banaka u avgustu su iznosila oko milijardu eura, što je 7,8 odsto više nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Prosječna likvidna sredstva su u avgustu u odnosu na isti period prošle godine manja 9,4 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka na kraju avgusta iznosila je 4,62 milijarde eura i bilježi rast od 0,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na avgust prošle godine porasla 0,5 odsto.

U strukturi aktive banaka, u avgustu su dominantno učešće od 70 odsto ostvarili ukupni krediti, nakon kojih slijede novčana sredstva i računi depozita kod centralnih banaka sa 17,6 odsto, hartije od vrijednosti sa deset odsto, dok se 2,4 odsto odnosilo na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće od 71,7 odsto ostvarili su depoziti, nakon kojih slijedi kapital sa 13,5 odsto, pozajmice sa 11,1 odsto, dok se na ostale stavke odnosilo 3,7 odsto ukupne pasive.

Ukupan kapital banaka na kraju avgusta iznosio je 622,4 miliona eura i bilježi rast od 1,4 odsto na mjesečnom nivou, dok je na godišnjem porastao 5,1 odsto.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 29.10.2020.


Naslov: Redakcija