Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STRANCIMA: Turističko udruženje traži izmene propisa, jer će njegova primena negativno odraziti na zimsku turističku sezonu


Zakon o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014 i 28/2015 - dalje: Zakon), čija je puna primena počela 1. novembra 2015. godine, treba mijenjati što prije, kako se ne bi negativno odrazio na zimsku turističku sezonu saopštio je član Crnogorskog turističkog udruženja, Dragan Ivančević.

Ivančević kaže da su od resornog ministarstva još ranije dobili uvjeravanja da će razmotriti njihov i prijedlog Unije poslodavaca.

"Ovaj Zakon je i u ovoj sezoni pokazao da nije održiv, i da je on ostao na snazi turistička sezona bi bila jako problematična i zato smo jako zahvalni svima u Izvršnoj i Zakonodavnoj vlasti koji su imali sluha da odgode primjenu Zakona. Mi smo dobili čvrsta obećanja od nadležnih organa da će se uslišiti zahtjevi CDU i Unije podslodavaca koji su sačinili tekst koji bi naše resorno ministarstvo trebalo da stavi u proceduru što prije. U suprotnom bi se negativno odrazilo na zimsku turističku sezonu. Svakako taj Zakon treba brzo mijenjati i napisati neki koji će biti održiv na duže vrijeme", zaključio je Ivančević.

Podsjetimo Zakonom je predviđeno da nijedan strani državljanin ne može da dobije posao u Crnoj Gori, ako na evidenciji ZZZCG ima adekvatne domaće radne snage.

Vlada se opredijelila da prihvati kompromisno rješenje kako zbog neblagovremene pripreme poslodavaca ne bi bila dodatno otežana situacija u realizaciji turističke sezone.

Izvor: Vebsajt RTCG, 02.11.2015.