Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: 20. oktobar 2019. godine prva neradna nedjelja za zaposlene u trgovinama

03.10.2019.


Primjena neradne nedjelje, koja je propisana Zakonom o unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019 - dalje: Zakon), počeće da se primjenjuje 14. oktobra, ukazala je generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

To znači da će prva neradna nedjelja za trgovine na malo i veliko biti 20. oktobar.

"Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini je stupio na snagu 13. jula ove godine. Zakonom je propisano da će se odredba člana 35a koji se odnosi na neradnu nedjelju primjenjivati nakon isteka tri mjeseca od dana stupanja na snagu. Dakle, primjena navedenog člana počinje od 14. oktobra 2019. godine", precizirala je Jakić.

Ona smatra da su trgovci, od stupanja na snagu do primjene, imali dovoljno vremena da rad prilagode izmjenama.

"Imajući u vidu da je zakon propisao prelazni period za primjenu člana 35a koji se odnosi na neradnu nedjelju, u trajanju od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona, smatramo da su poslodavci imali dovoljno vremena da organizuju proces rada u skladu sa ovom odredbom", ukazala je Jakić.

Ministarstvo ekonomije, kako je navela Jakić, u neposrednoj je komunikaciji sa poslodavcima o primjeni nove zakonske norme.

Ona je ukazala i da Ministarstvo ekonomije od usvajanja izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjoj trgovini radi na pripremi podzakonskih akata za sprovođenje tog Zakona.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 28.9.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija