Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Unija poslodavaca nezadovoljna Nacrtom zakona

03.10.2017.


Nacrt zakona o privrednim društvima treba da bude jasan, primjenjiv i da obezbijedi stabilnost odnosa koji se njim uređuju, saopštili su iz Unije poslodavaca (UPCG) i dodali da zabrinjava činjenica da proces njegovog usvajanja prolazi bez potrebne pažnje javnosti.

"U svijetlu donošenja brojnih važnih sistemskih zakona, zabrinjava činjenica da jedan od njih, novi zakon o privrednim društvima, prolazi u tišini, bez očekivane potrebne pažnje javnosti i privrednih subjekata na koje se odnosi", navodi se u saopštenju UPCG.

Oni smatraju da kvalitetan i djelotvoran zakon, kakav bi trebalo da bude i novi zakon o privrednim društvima, nije poželjno ishitreno donositi, isključivo držeći se "zacrtanih rokova".

"Naprotiv, ovaj zakon, kao bazični u oblasti privrednih djelatnosti, treba da doprinese daljoj koherentnosti i konzistentnosti pravnog sistema u Crnoj Gori, korespodentnog sa pravnim propisima EU", poručili su iz UPCG.

Oni su dodali da se čini da su široj javnosti promakle aktivnosti Ministarstva ekonomije iz kojih je proizašao radni materijal, odnosno da Nacrt zakona ima 434 člana, data na 173 strane, od kojih se 35 odnosi na obrazloženje.

"To zapažanje je rezultat činjenice da je Nacrt dostupan isključivo preko internet stranice Ministarstva ekonomije od 12. jula, kao i povrede propisane obaveze da se javni poziv za raspravu objavi najmanje u jednom pisanom mediju koji izlazi u Crnoj Gori", ukazali su iz UPCG.

Oni su naveli da je složenost realizacije projekta samo potvrđena fakticitetom neodrživosti projektovanog vremena za donošenje zakona, koji je prema programu rada Vlade trebalo da bude usvojen u drugom kvartalu.

Iz UPCG su rekli da je okrugli sto, organizovan prošle sedmice u Privrednoj komori (PKCG), rezimirao javnu raspravu koja je trajala do subote kroz saopštenje objavljeno na sajtu Komore.

"UPCG cijeni da nije veliki problem biti na isteku trećeg kvartala bez novog zakona o privrednim društvima. Zatečeno stanje i do sada učinjene napore treba dodatno provjeriti uključenjem privrednih poslenika kojima je do sada potrebna pažnja promakla iz raznih osnova", smatraju u UPCG.

UPCG je, kako tvrde njeni predstavnici, u roku pripremila i dostavila više primjedbi i sugestija nadležnom Ministarstvu.

Oni su dodali da je u interesu članstva UPCG i drugih privrednih poslenika da novi zakon o privrednim društvima bude jasan i primenjiv za Crnu Goru i usklađen sa pravom EU.

"Taj zakon treba da obezbijedi stabilnost odnosa koji se njime uređuju i ne bi trebalo da bude predmet čestih promjena usljed propusta po raznim osnovama. Vjerujemo da će privrednici biti podstaknuti da, uvidom u naš sajt, dodatno provjere svoj stav u vezi donošenja novog zakona", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.10.2017.


Naslov: Redakcija