Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA: Od boravišne takse očekuje se više od devet miliona eura

03.09.2019.


Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) procijenilo je da će u ovoj godini po osnovu boravišne takse biti naplaćeno više od devet miliona eura što je za 40 odsto više nego 2017. godine kada je naplaćeno 6,8 miliona eura.

"Boravišna taksa je u ovom trenutku naplaćena u iznosu većem za 1,12 miliona u odnosu na prošlu godinu, ili preko 20 odsto više. To je podatak koji potvrđuje da se snažno ušlo u sivu zonu u proteklom periodu, jer iznos koji će ukupno biti naplaćen ove godine od preko devet miliona eura će biti oko 40 odsto veći nego prije dvije godine. Povećana svijest, snažnija koordinacija, preuzimanje odgovornosti i kontinuiran rad će, uvjeren sam, dati još bolje rezultate u narednom periodu", ukazao je državni sekretar MORT-a Damir Davidović.

On je ukazao da kada je riječ o sektoru turizma siva zona postoji u neregistrovanom pružanju usluga smještaja, što povlači u najvećem broju slučajeva i neregistrovanje gostiju, pružanje agencijskih usluga bez adekvatnog odobrenja za rad, organizovanje izleta, pružanje usluga vodiča...

"Ono što je najznačajniji segment je pitanje neregistrovanog privatnog smještaja i neprijavljivanje gostiju imajući u vidu da osim što se na taj način gube značajni prihodi budžeta na državnom i lokalnom nivou, to negativno utiče i na imidž destinacije i otežava standardizaciju pružanja ove vrste usluga. Ovo tim prije, imajući u vidu da su turisti, posebno sa najrazvijenijih emitivnih tržišta sve zahtjevniji i da negativna iskustva koja se lako prenose društvenim mrežama ili medijima mogu značajno negativno uticati na imidž destinacije", ukazao je Davidović.

On je rekao da je teško napraviti preciznu procjenu koliko se zbog prisustva sive ekonomije gubi novca u turizmu, te da je pretpostavka ne samo u Crnoj Gori, već i u drugim državama gdje je turizam značajna privredna grana da je do 30 odsto ukupnih prihoda destinacije u sivoj zoni.

"Ono što je važno da se ne gubi samo novac, već se ugrožava ukupna percepcija destinacije i njen imidž kao sređenog i bezbjednog mjesta za odmor. Neevidentiranje gostiju i prometa spušta i parametre na osnovu kojih se priprema sljedeća turistička sezona, čak može pogrešno usmjeriti i promotivne aktivnosti. Novac koji gubi državni i lokalni budžet je značajan, a neuplaćivanjem boravišne takse, koja se turistima naplati, negativno utiče na promociju destinacije s obzirom na to da je to novac koji prevashodno treba da se troše u tu svrhu. Slabija promocija može uticati na popunjenost naredne godine, a to je negativno i za davaoca smještaja i za sve ostale aktere na državnom i lokalnom nivou, posebno privredu", ukazao je Davidović.

Davidović je kazao da je u suzbijanju sive ekonomije napravljen značajan pomak u posljednje dvije godine.

"U odnosu na 2017. godinu ove godine vjerujem da ćemo evidentirati više od dva miliona noćenja i gotovo 500.000 turista više. Promet na granicama je u istom periodu povećan, ali govorimo o rastu evidentiranih turista za 25 odsto u dvije godine što pokazuje da smo značajno ušli u sivu zonu. Ima puno aktera na državnom i lokalnom nivou koji treba da odrade svoj dio posla u skladu sa nadležnostima. Tu prevashodno mislim na inspekcijske organe na državnom i lokalnom nivou", ukazao je Davidović.

Davidović je ukazao da opštinski sekretarijati i opštinske uprave javnih prihoda zajedno sa lokalnim turističkim organizacijama treba koordinirano da djeluju.

"Na tome smo puno radili posljednje dvije godine i rezultati koji su postignuti u nekim opštinama su zaista dobri. Tu se posebno ističu u ostvarenom napretku zalivske opštine, dok ove godine registrovanje gostiju i naplata boravišne takse u Ulcinju daje više nego duplo bolje rezultate nego prošle godine. To je i dobar primjer efikasne saradnje lokalne turističke organizacije i kolega iz Uprave policije", ukazao je Davidović.

Prema njegovim riječima Budva ostvaruje za sada dvocifren rast u naplati boravišne takse što je značajno imajući u vidu da je to opština koja čini preko 40 odsto turističkog prometa u Crnoj Gori. Dodaje i da je na Žabljaku evidentan napredak u nekim segmentima i da ove godine ima nekoliko puta više registrovanih izdavaoca smještaja početkom prošle godine.

"Istovremeno i aktivnosti Poreske uprave pokazuju rekordne rezultate", ukazao je Davidović.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 30.08.2019.


Naslov: Redakcija