Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O O NACIONALNOM JAVNOM EMITERU RADIO I TELEVIZIJA CRNE GORE: Drastično pogoršana samostalnost Savjeta RTCG

03.08.2020.


Direktor NVO Media centar Goran Đurović smatra da je usvojeni Zakon o RTCG "veliki korak unazad u ostvarenju ideje o samostalnosti i profesionalizaciji javnog medijskog servisa".

On podsjeća da je postupak izrade novog Zakona o počeo 2018. godine, s ciljem da se poveća samostalnost Savjeta RTCG.

"Nasuprot proklamovanom cilju, novim Zakonom drastično je pogoršana samostalnost Savjeta RTCG koji je ključni upravljački organ javnog servisa", smatra Đurović.

Ocijenio je i da bez samostalnosti Savjeta nema ni samostalnosti RTCG.

"Samostalnost Savjeta RTCG se povećava kada se smanjuje mogućnost uticaja političkih partija na izbor članova ovog tijela. Do sada su članove Savjeta predlagali i birali ovlašćeni predlagači (NVO, CANU, Privredna komora itd…) a uloga poslanika u skupštinskom administrativnom odboru bila je provjera ispunjenosti kriterijuma, bez mogućnosti odlučivanja o kandidatima. Na žalost, u prethodnim postupcima imenovanja članova Savjeta poslanici nisu poštovali zakon što je rezultiralo izborom nelegetimnih predstavnika NVO u ovom tijelu", kaže Đurović.

Navodi da je novim zakonom uloga Administrativnog odbora promijenjena i sada poslanici glasaju o kandidatima na osnovu biografije, intervjua i broja podrški ovlaštenih predlagača.

"To je lošije rješenje od važećeg jer će poslanici uvijek glasati za podobne predstavnike NVO", kađe, između ostalog, Đurović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 30.07.2020.


Naslov: Redakcija