Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RAST PROMETA ROBE U TRGOVINI NA MALO

03.08.2018.


Promet robe u trgovini na malo u junu je u odnosu na isti mjesec prošle godine bio veći 5,8 odsto u tekućim cijenama i 4,4 odsto u stalnim, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su naveli da je stopa prometa u trgovini na malo u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle veća 5,5 odsto u tekućim cijenama i 3,9 odsto u stalnim.

"Najveći rast u odnosu na isti period prošle godine, ostvaren je u agregatu trgovina na malo prehranom i to 6,6 odsto u stalnim cijenama", navodi se u saopštenju.

Iz Monstata je saopšteno da je najveće učešće u ukupnom prometu trgovine na malo u Crnoj Gori imao agregat trgovine na malo bez trgovine na malo motornim gorivima, koji je u junu činio 92,3 odsto ukupnog prometa.

Iz Monstata je objašnjeno da promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.

Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.08.2018.


Naslov: Redakcija