Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: Za šest mjeseci 2018. godine prihodovano 763 miliona eura

03.08.2018.


Prihodi državnog budžeta su, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, u prvoj polovini godine iznosili 763,8 miliona eura, što je više u odnosu na plan i isti prošlogodišnji period.

Iz Ministarstva su saopštili da je naplata prihoda za prvih šest mjeseci ove godine bila 12 odsto veća u odnosu na uporedni period i 0,6 u odnosu na plan.

Sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile su rast u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Naplata poreza na dobit viša je 26,6 odsto, poreza na dodatu vrijednost (PDV) 14,3 odsto, poreza na dohodak 8,4 odsto i akciza 0,9 odsto. I doprinosi su zabilježili rast od 7,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period i 1,7 odsto u odnosu na plan", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da i neporeski prihodi bilježe rast, tako da su takse više 22,5 odsto, naknade 41,9 odsto, a ostali prihodi 5,8 odsto.

"Izdaci budžeta u prvoj polovini godine iznosili su 849 miliona eura ili 19,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je u odnosu na isti period prošle godine više 61,9 miliona eura ili 7,9 odsto", naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni su ukazali da je povećanje rashoda rezultat veće realizacije kapitalnog budžeta u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

"U odnosu na plan, izdaci su manje realizovani za 35,8 miliona eura ili četiri odsto, pri čemu su ukupni tekući ostvareni 1,8 odsto iznad plana. Kapitalni budžet je 49,7 miliona eura manji od planiranog, što će biti nadomješteno u narednim mjesecima usljed očekivanog intenziviranja izvođenja radova", objasnili su iz Ministarstva.

U strukturi tekućih rashoda pozitivna odstupanja u odnosu na plan zabilježena su kod rashoda za usluge u iznosu od 8,6 miliona eura i bruto zarada od 8,3 miliona eura.

"U dijelu bruto zarada povećano izdvajanje rezultat je identifikovanog nedostatka sredstava po tom osnovu kod pojedinih potrošačkih jedinica", navodi se u saopštenju.

U prvih šest mjeseci ostvaren je deficit budžeta od 85,2 miliona eura ili 1,9 odsto procijenjenog BDP-a.

U junu je zabilježen deficit od 21,4 miliona EUR ili 0,5 odsto BDP-a.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.08.2018.


Naslov: Redakcija