Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNJOJ TRGOVINI: Unija slobodnih sindikata protivi se ukidanju neradne nedjelje i slobodnih praznika

03.07.2020.


Unija slobodnih sindikata Crne Gore istakla je zatečenost i zabrinutost činjenicom da Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore traže ukidanje neradne nedjelje i slobodnih praznika. Navode da se na ovaj način najdirektnije stvara ambijent za nedostojanstvene uslove rada zaposlenih u ovom sektoru.

"Upravo je Odbor udruženja trgovine u Privrednoj komori Crne Gore inicirao da se nedjelja proglasi neradnom, obrazlažući to argumentima da bi time u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, da bi radnici bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, da bi provodili i planirali više vremena sa porodicom, a poslodavci bi, istovremeno, razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage, kao i tekuće troškove održavanja i redovna izdvajanja za usluge (električna energija, grijanje, komunalije i sl...)", navodi se u saopštenju USS.

Unija je ponovila stav da je nedosljedno da danas, upravo Privredna komora Crne Gore, poziva na ukidanje neradne nedjelje u oblasti trgovine, zamagljujući, kako navode, promjenu svoga stava obrazloženjem da to rade zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa.

"Ponovo ukazujemo i na činjenicu da je upravo koronavirus morao da podsjeti poslodavce na mjesto i ulogu koju imaju radnici u ukupnom društveno-ekonomskom poretku i da bez radnika kapital nema nikakvu funkciju. Do juče "tihi heroji" u borbi protiv koronavirusa, koji su rizikovali svoje i živote svojih najmilijih da bi društvo normalno funkcionisalo, radnici u trgovini su već danas predmet namjere daljeg urušavanja njihovih, ionako, ugroženih radna prava. Zar je ukidanje neradne nedjelje za zaposlene u trgovini nagrada za sve ono što su prethodnih mjeseci uradili i što svakodnevno rade za svoje poslodavce i društvo", piše u saopštenju.

Pozivaju poslodavačka udruženja da odustanu od inicijative za ukidanje neradne nedjelje, a sve poslodavce da omoguće uslove za dostojanstveni rad svojim zaposlenima.

"To prevashodno podrazumijeva da, gdje god to priroda posla i tehnologija rada ne iziskuju, omoguće svojim zaposlenima da nedjeljom budu sa svojim porodicama. Takođe, pozivamo nadležne da ne ukidaju neradnu nedjelju u trgovini i da, ponovo, ne dovode u nezavidan položaj 40.000 zaposlenih u toj djelatnosti, uglavnom ženske radne snage. Poručujemo, još jednom, da će se Unija slobodnih sindikata Crne Gore, ukoliko to bude neophodno, suprotstaviti ukidanju neradne nedjelje, po cijenu poziva našem članstvu i zaposlenima da to pravo branimo uličnim protestima i svim drugim vidovima sindikalne borbe", zaključuje se.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 26.06.2020.


Naslov: Redakcija