Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O AKCIZAMA: Uvodi se akciza na prirodni plin


Vlada Crne Gore priprema uvođenje akcize na prirodni plin, rečeno iz Ministarstva finansija, koje je pripremilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanje kolika će biti akciza jer je, kako su naveli, zakonski tekst tek u formi Nacrta i Vlada ga još nije usvojila.

U planu je i označavanje mineralnih ulja (naftni derivat) posebnim bojama.

"Ovim nacrtom zakona predviđeno je uvođenje novog akciznog proizvoda, odnosno prirodnog plina, koji je prema evropskom zakonodavstvu svrstan u akcizne proizvode. Zakonom je predviđeno označavanje mineralnih ulja posebnom bojom, ali takva obaveza bi imala odloženu primjenu zbog toga što je potrebno da se obezbijede tehnički uslovi za ovaj proces", objasnili su iz ovog resora Vlade.

Nacrtom zakona se unapređuje i postupak povraćaja obveznicima koji imaju pravo na povraćaj akcize.

Izmjene zakona o akcizama bile su na dnevnom redu Vlade 25. juna 2015. godine, ali su povučene iz, kako je objašnjeno, proceduralnih razloga, jer još nije dostavljeno mišljenje Evropske komisije. "Ovo mišljenje se u postupku pristupanja uvijek traži kada je riječ o propisima za koje je obavezno usklađivanje", podsjećaju iz Ministarstva.

Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama postepeno se usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnom tekovinom Evropske unije. "Svake godine uvode se ili mijenjaju pojedine uredbe u cilju potpunog usklađivanja propisa", podsjećaju iz Ministarstva.

Izvor: Vebsajt CdM, 02.07.2015.