Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI PRAVILNICI ZA UVOĐENJE ZAHTJEVA ZA EKO DIZAJN ZA NEUSMJERENE SIJALICE ZA DOMAĆINSTVA, FLUORESCENTNE IZVORE SVJETLOSTI BEZ INTEGRISANIH PRIGUŠNICA, IZVORE SVJETLOSTI SA ELEKTRIČNIM PRAŽNJENJEM VISOKOG INTENZITETA I PRIGUŠNICE I SVJETILJKE ZA NJIHOV RAD, KAO I ZA ELEKTRIČNE MOTORE: Cilj donošenja regulative je da se i u Crnoj Gori, shodno praksi Evropske Unije postupno zabrani prodaja određenih manje efikasnih tehnologija

03.05.2017.


Ministarstvo ekonomije će u toku maja 2017. godine donijeti propise za uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Cilj donošenja regulative je da se i u Crnoj Gori, shodno praksi Evropske Unije postupno zabrani prodaja određenih manje efikasnih tehnologija kao što su klasične sijalice sa žarnom niti ili manje efikasni motori.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da su u prethodnom periodu pripremili nacrte propisa za uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a da su njihovo donošenje predvidjeli za maj.

"Radi se o pravilnicima za uvođenje zahtjeva za eko dizajn za neusmjerene sijalice za domaćinstva, fluorescentne izvore svjetlosti bez integrisanih prigušnica, izvore svjetlosti sa električnim pražnjenjem visokog intenziteta i prigušnice i svjetiljke za njihov rad, kao i za električne motore", navodi se u saopštenju.

Za naredni period planirali su donošenje propisa za eko dizajn za još 15 grupa proizvoda.

"Nakon što budu doneseni, pravilnici za prve dvije navedene grupe proizvoda primjenjivaće se od 1. jula 2018. godine, dok će se sa primjenom Pravilnika koji se odnosni na električne motore početi 1. januara 2018. godine", najavili su iz Ministarstva.

Oni napominju da će se tehnički zahtjevi eko dizajna za sve tri pomenute grupe proizvoda primjenjivati po fazama.

"Pripremljenim propisima za eko dizajn proizvoda uvešće se postupna zabrana stavljanja na tržište određenih, manje efikasnih tehnologija kao što su npr. klasične sijalice sa žarnom niti, manje efikasni motori i drugo pa je važno uključenje privrede i drugih stručnih organizacija u proces izrade ove regulative", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore već organizovalo proces konsultacija sa relevantnim subjektima.

"Ministarstvo ekonomije je, shodno Zakonu o efikasnom korišćenju energije ("Sl. list CG", br. 57/2014 i 3/2015 - ispr.), odgovorno za donošenje propisa kojim se uređuju zahtjevi za eko dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije, kao i označavanje energetske efikasnosti. Cilj je da se, shodno praksi u EU, i u Crnoj Gori uredi stavljanje na tržište proizvoda koji utiču na potrošnju energije", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.05.2017.


Naslov: Redakcija