Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

RASPISAN JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U PROGRAMU PODRŠKE ZA MODERNIZACIJU PRERAĐIVAČKE INDUSTRIJE

03.04.2017.


Javni poziv za učešće u Programu podrške za modernizaciju prerađivačke industrije otvoren je 1. aprila 2017. godine i trajaće do utroška raspoloživih sredstava od 100.000 eura, odnosno najkasnije do 15. decembra ove godine.

Kao i prošle godine, Javi poziv raspisuje Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), a usmjeren je na privredne subjekte koji posluju u oblasti prerađivačke industrije kao što su proizvođači prehrambenih proizvoda, tekstilna, drvna, farmaceutska, metalna industrija i ostale prerađivačke djelatnosti.

Program podrazumijeva sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala privredna društva, odnosno do 10 odsto za srednja privredna društva (bez PDV-a). Iznos odobrenih bespovratnih sredstava u visini do 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od 5.000 eura, niti veći od 20.000 eura, pa, samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25.000 do 100.000 eura.

Preostala potrebna sredstava za nabavku opreme obezbjeđuju se kroz kreditni aranžman sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore (IRF), i to pod uslovima definisanim kreditnom linijom Program podrške za modernizaciju industrije. U slučaju da su ukupni troškovi nabavke opreme veći od 100.000 eura, korisnik može da finansira razliku sopstvenim učešćem ili da za ovaj iznos uveća kreditni zahtjev kod IRF-a.

Sredstva opredijeljena Programom namijenjena su za sufinansiranje dijela opravdanih troškova nabavke opreme, i to za nabavku: nove proizvodne opreme i/ili mašina; polovne proizvodne opreme i/ili mašina, ne starije od pet godina i novih djelova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se iskoristiti kako bi se stavile u pogon neiskorišćene mašine.

Cilj Programa je jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja, produktivnosti i profitabilnosti, kao i unaprjeđenje tehnoloških procesa, proizvoda i usluga, povećanje obima i vrijednosti prometa i smanjenje troškova finansiranja proizvodne opreme kroz subvencionisanje dijela troškova nabavke.

Neophodne informacije i stručna pomoć u vezi sa predmetnim Programom mogu se dobiti u prostorijama Ministarstva ekonomije (kancelarija br. 7, radnim danima u periodu od 09-12 h, ili na broj telefona: 020/482-157) i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore (radnim danima u periodu od 09-12 h, ili na broj telefona: 020/416-600).


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 01.04.2017.


Naslov: Redakcija