Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ČLANSTVO CRNE GORE U NATO KOŠTAĆE 450 HILJADA EURA GODIŠNJE

03.04.2017.


Finansijska obaveza Crne Gore prema NATO-u biće članarina koja će na godišnjem nivou iznositi oko 450 hiljada eura, saopšteno je iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Crna Gora će na Samitu NATO-a 25. maja 2017. godine, koji će biti održan u Briselu, postati 29. članica ove organizacije.

"Često se plasiraju pogrešne informacije da NATO traži 2 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) za članstvo. To je potpuno netačno, jer postoje dvije vrste troškova – jedna je članarina i nju svi plaćaju i ona će za Crnu Goru iznositi oko 450 hiljada eura ili 0,027 odsto od ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta. Druga grupa troškova su troškovi domaćeg sistema odbrane koje Crna Gora svakako mora da ima, a sadašnji kompletan budžet za odbranu Crne Gore za 2017. godinu je oko 50 miliona eura, od čega je oko pet miliona eura iz sopstvenih prihoda, što znači da je ta članarina od 450 hiljda eura apsolutno prihvatljiva i ostvariva", navodi se u saopštenju Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Saopšteno je da se inicijativa da se zahtjeva od članica NATO-a da izdvajaju 2 odsto BDP-a za članstvo u stvari odnosi isključivo na izdvajanja za sopstvenu odbranu svake zemlje posebno, kao i da je ta inicijativa u Crnoj Gori često pominjana u pogrešnom kontekstu.

"Riječ je o 2 odsto izdvajanja za odbranu i ta sredstva se usmjeruju na nacionalni sistem. Dakle, to su izdvajanja za odbranu u Crnoj Gori. Plan je da se dostigne 2 odsto od BDP-a izdvajanja za ukupnu odbranu do 2024. godine i to je u agendi dugoročnog planiranja i usvojeno je na nivou Vlade", piše u saopštenju.

Navodi se da je na Samitu NATO-a u Velsu, prije tri godine, dogovreno, a sve države članice su se usaglasile, da se do 2024. godine dostigne i tih predloženih 2 odsto od BDP-a odvajanja za sopstveni sistem odbrane, sa čime se Crna Gora i uskladila.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 02.04.2017.


Naslov: Redakcija