Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNE IZMJENE ZAKONA O IZMIRENJU OBAVEZA PREMA RADNICIMA KAP-A KOJI SU USLJED STEČAJA PREDUZEĆA OSTVARILI PRAVO NA PENZIJU: Neprimjenjivost postojećeg zakonskog rješenja potvrđena je i dvijema presudama Osnovnog suda u Podgorici po tužbama bivših radnika KAP-a, kojima su zahtijevali isplatu otpremnine po ovom Zakonu, dok je sud ocijenio da nema osnova za takvu isplatu

03.03.2017.


Predstavnici Vlade Crne Gore i grupe penzionisanih zaposlenika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) održali su u srijedu, 1. marta drugi sastanak sa ciljem postizanja dogovora o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usled stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju ("Sl. list CG", br. 42/2015), ali su predstavnici penzionisanih zaposlenika KAP-a odbacili ranije prihvaćen dogovor da rade na izmjeni Zakona.

Radna grupa formirana je u skladu sa zaključkom postignutim na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i predstavnika penzionisanih zaposlenika održanom 26. decembra 2016. godine da posebna Radna grupa počne rad na izmjenama Zakona kako bi se otklonile sve pravne nepreciznosti i na taj način omogućila primjena ovog pravnog akta. Tada je dogovoreno i javno saopšteno da izmjene treba da budu usaglašene i upućene na usvajanje u Skupštinu Crne Gore početkom ove godine.

Predstavnici penzionisanih zaposlenika KAP-a su, shodno dogovoru sa sastanka sa Premijerom, delegirali dva svoja člana u Radnu grupu formiranu 29. decembra prošle godine.

Uprkos namjeri Vlade da na ovaj način pomogne u realizaciji isplate otpremnina i nađe održivo rješenje, predstavnici bivših zaposlenika KAP-a nijesu pokazali spremnost da se, kroz Radnu grupu, pristupi dogovorenim izmjenama Zakona, već su sada istakli stav da ovaj pravni akt nije potrebno mijenjati. Vlada, međutim, poziva bivše radnike KAP-a da shodno inicijalnom dogovoru sa predsjednikom Vlade, u okviru Radne grupe, počnu da rade na izmjenama Zakona, kako bi se, nakon usvajanja istih, stvorili uslovi za isplatu otpremnina.

Neprimjenjivost postojećeg zakonskog rješenja potvrđena je i dvijema presudama Osnovnog suda u Podgorici po tužbama bivših radnika KAP-a, kojima su zahtijevali isplatu otpremnine po ovom Zakonu, dok je sud ocijenio da nema osnova za takvu isplatu.

Uprkos ranijim negativnim stavovima Vlade prilikom donošenja ovog ali i drugih zakona, poput Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, nametnutih od strane ad-hoc formirane skupštinske većine kojima su stvoreni dodatni pritisci na budžet države, izvršna vlast je spremna da u svim slučajevima ponudi optimalna rješenja koja su održiva, pravedna i nediskriminatorska. Istovremeno, rješenja koja neće ugroziti ukupan sistem javnih finansija i koje će sačuvati redovnost drugih davanja – socijalnih, penzijskih ali i zarada zaposlenih u javnom sektoru.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 01.03.2017.


Naslov: Redakcija