Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA: Izdavanje pasoša za maloljetnike, uključujući i bebe, sada košta 40 eura. Pasoš za djecu mlađu od četiri godine važi dvije godine, dok se pasoš djeci starijoj od četiri godine izdaje sa rokom važenja od 10 godina. Iznos administrativne takse kao i naknade za obrazac pasoš za punoljetnu osobu, nije se promijenio, te iznosi 40 eura

03.03.2017.


Izdavanje pasoša za maloljetnike, uključujući i bebe, sada košta 40 eura, što je za 25 eura više nego što je bilo do skoro.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova pojasnili su da je razlog tome Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o administrativnim taksama (""Sl. list RCG", br. 53/2016) iz 2016. godine, u kojem je propisana taksa za pasoš, a iznosi 25 eura.

"Takođe, prema Odluci o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista ("Sl. list CG", br. 35/2008), naknada za obrazac pasoša iznosi 15 eura", dodali su iz MUP-a.

Tokom januara izdavanje pasoša je koštalo je 15 eura, a roditelji koji su u februaru htjeli izvaditi pasoš djeci, na šalterima MUP-a dočekala ih je informacija da je skuplje za 25 eura.

Zahtjev za izdavanje pasoša za maloljetnike, prema Zakonu o putnim ispravama ("Sl. list CG", br. 21/2008, 25/2008 - ispr., 40/2011 - dr. zakon, 39/2013 i 54/2016), podnosi jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja, odnosno zakonski zastupnik određen u skladu sa zakonom, naveli su iz MUP-a.

"Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je prisustvo lica kojem se izdaje putna isprava. Pasoš ili druga odluka po zahtjevu, za maloljetno lice uručuje se roditelju odnosno zakonskom zastupniku, koji je podnio zahtjev prilikom preuzimanja pasoša ili druge odluke, podnosilac zahtjeva identifikuje se otiskom prsta", dodaju iz tog resora.

Pasoš za djecu mlađu od četiri godine važi dvije godine, dok se pasoš djeci starijoj od četiri godine izdaje sa rokom važenja od 10 godina.

"Licu od kojeg u vrijeme izdavanja pasoša nije moguće uzeti otiske prstiju, iz razloga privremenog karaktera, pasoš se izdaje sa rokom važenja od jedne godine", ukazali su iz Ministarstva.

Iz tog resora napominju da se iznos administrativne takse kao i naknade za obrazac pasoš za punoljetnu osobu, u odnosu na prethodnu godinu, nije promijenio, te da iznosi 40 eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 02.03.2017.


Naslov: Redakcija