Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CG POSMATRAČ U EVROPSKOJ MREŽI ZA PRAVOSUDNU SARADNJU U GRAĐANSKIM I PRIVREDNIM STVARIMA

03.02.2017.


Crna Gora je stekla status posmatrača u Evropskoj mreži za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima, ozvaničeno je na godišnjoj skupštini te asocijacije u Briselu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, komesarka za pravdu Evropske unije (EU), Vera Jurova, ukazala je da taj status pruža mogućnost uspostavljanja kontakata koji će pomoći proces pristupanja.

Predsjedavajući Andreas Štajn, šef Jedinice A1 za građansku pravdu Generalnog direktorata za pravdu Evropske komisije, ukazao je da status posmatrača koristan, ne samo za pregovore u poglavljima 23 i 24, već i za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima generalno.

Generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravnu saradnju i evropske integracije Ministastva pravde Crne Gore Nikola Šaranović ukazao je da je status posmatrača u još jednoj pravosudnoj mreži EU vrijednost sama po sebi, a posebno u kontekstu učešća crnogorskih predstavnika u ostalim mrežama.

Šaranović je istakao da je poziv za status posmatrača u Evropskoj mreži za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima stigao u periodu intenzivne pravosudne saradnje u krivičnim stvarima, kada je Crna Gora bila u finalnoj fazi ratifikacije Sporazuma o saradnju sa EUROJUST-om.

On je rekao i da je poziv za status posmatrača satisfakcija za dosadašnji trud crnogorskih institucija na planu pravosudne saradnje, kako bilateralne tako i multilateralne, kako u krivičnim, tako i u građanskim i privrednim stvarima.

"On je najavio da kontakt osobe koje će biti određene za saradnju sa Evropskom mrežom za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima neće biti samo `oči i uši`, već i glas crnogorskih organa, kao aktivni posmatrači debata u okviru ovog foruma", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva navode da se godišnjom skupštinom u Briselu obilježava 15 godina od osnivanja Evropske mreže za pravosudnu saradnju u građanskim i privrednim stvarima.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.02.2017.


Naslov. Redakcija