Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CRNA GORA 65 U SVIJETU PO EKONOMSKIM SLOBODAMA


Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation, zauzela 65. mjesto od 178 rangiranih zemalja, sa 64,9 bodova, što je 0,2 poena više nego prošle godine.

Crna Gora se i ove godine našla u zoni umjereno slobodnih zemalja, sa značajnim napretkom u fiskalnoj i slobodi trgovanja, dok se zabrinutosti ogledaju u upravljanju državnom potrošnjom i korupciji.

"Strukturne reforme i sve energičniji privatni sektor olakšali su tranziciju Crne Gore do slobodno tržišne ekonomije. Otvorenost globalnoj trgovini, konkurentnost niske poreske stope i razvoj regulatornog sistema podstakli su dinamičniju ekonomsku ekspanziju", navodi se u izvještaju.

Vlada je, kako se dodaje, nastavila sa reformama u cilju suzbijanja hronično visokog nivoa potrošnje i poboljšanja efikasnost javnog sektora, ali je napredak bio spor. Uprkos relativno dobro održavanoj vladavini prava, tempo zakonodavne i reforme pravosuđa bio je spor, i korupcija se i dalje doživljava kao značajan problem.

"Crna Gora je ostvarila rezultat koji je 0,2 poena bolji nego u prošloj godini, sa napretkom u tri od deset ekonomskih sloboda", rekli su iz Heritage Foundation.

Crna Gora je ostvarila napredak u oblasti monetarne i poslovne slobode, kao i upravljanju državnom potrošnjom.

Lošiji rezultat je ostvarila u oblasti fiskalne, biznis i slobode od korupcije, kao i slobode rada, dok je isti rezultat kao prošle godine zabilježila u oblasti imovinskih prava, finansijske i slobode trgovanja.

Crnogorska ekonomija se u prošlogodišnjem izvještaju našla na 66. mjestu od 178 zemalja, sa 64,7 bodova.

Prema ovogodišnjem izvještaju, Crna Gora zauzima 31. mjesto od 43 zemlje evropskog regiona i njen ukupan rezultat je bolji od svjetskog prosjeka.

Korupcija je, prema izvještaju Heritage Foundation, ozbiljan problem u Crnoj Gori. Uticaj i kršenje postupaka su široko rasprostranjeni u ključnim oblastima kao što su zdravstvo i javne nabavke.

Ukupno poresko opterećenje iznosi 26 odsto ukupnog domaćeg prihoda. Vladina potrošnja iznosi 44,8 odsto ukupne domaće proizvodnje. Budžetski bilans je bio negativan, a javni dug je porastao na preko 50 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP.

Prosječna carinska stopa je 2,6 odsto. Mnoga preduzeća u državnom vlasništvu su privatizovana. Ne postoji opšti skrining stranih investicija, ali slabi pravosudni sistem obeshrabruje investitore.

"Finansijski sektor je postepeno postao konkurentniji i diverzifikovan, ali su nekvalitetni krediti ostali problem. Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama ("Sl. list CG", br. 20/2015) je usvojen, ali ostaje da se vidi njegova efikasnost", dodaje se u izvještaju.

Od zemalja regije Makedonija je plasirana na 47. mjestu, Albanija je 59, Srbija 77, Slovenija 90, Hrvatska na 103. mjestu, a Bosna i Heregovina BiH 108.

Ekonomski najslobodnija zemlja u svijetu i ove godine je Hongkong sa 88,6 poena, a slijede Singapur sa 87,8, Novi Zeland sa 81,6, Švajcarska sa 81 poenom i Australija sa 80,3 boda.

Samo prvih pet svrstano je u kategoriju ekonomski slobodnih koje imaju preko 80 poena.

Posljednje mjesto na listi, sa svega jednim poenom, zauzima Sjeverna Koreja.

Izvor: Vebsajt CdM, 02.02.2016.