Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PORESKA UPRAVA: U 2018. godini naplaćeno iznad milijardu eura

03.01.2019.


2018. godina bila je rekordna po naplati poreskih prihoda, saopšteno je iz Poreske uprave. Naplaćeno je iznad milijardu eura, što je za 120 miliona više nego u 2017. i za 70 miliona eura preko planiranih prihoda. U Poreskoj upravi su, kako je ukazao, direktor Miomir M. Mugoša zadovoljni i naplatom poreskog duga koji je smanjen za oko 25 miliona. Iz te ustanove upozoravaju da će opštinama koje imaju dugovanja, a neredovno ih izmiruju blokirati račune.

Poreska uprava tokom 2018. naplatila je više od milijardu eura prihoda što je znatno više u odnosu na prošlogodišnje.

"Ovo će biti rekordna godina kada je riječ o naplati prihoda. 120 miliona više nego prošle godine i 70 miliona više od plana", ukazao je direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

Poreski dug u novembru iznosio je 420 miliona eura i smanjen je tokom ove godine za oko 25 miliona eura putem reprograma.

"Ukinuta su rješenja za 1200 poreskih obveznika čiji je dug 40 miliona eura i preduzimamo mjere uvođenja stečaja, inicirali smo 45 stečaja i iniciraćemo još 400", ukazao je Migoša.

Direktor Poreske uprave kaže da će početkom 2019. godine primijeniti mjeru blokade računa u opštinama koje neredovno plaćaju dugovanja i tekuće obaveze.

"To su Ulcinj, Pljevlja, Rožaje, Plav kao i neka javna preduzeća. Opštine neće moći da plaćaju zarade bez plaćanja poreza i doprinosa", ukazao je Mugoša.

U Poreskoj upravi očekuju da će 2019-te poreski prihodi biti veći za oko 80 miliona u odnosu na ovogodišnje. Saglasni su sa izjavom premijera Markovića da su neophodne jače mjere borbe protiv sive ekonomije naročito na tržištu rada.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Kristina Pavićević, 29.12.2018.


Naslov: Redakcija