Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET: Za odbrane po službenoj dužnosti advokatima za pet godina isplaćeno 11 i po miliona eura

03.01.2019.


Javnost treba da zna koliko novca i koji advokati su dobili za odbrane po službenoj dužnosti i to ne može da bude tajna, jer se njihovi honorari finansiraju sredstvima građana, iz budžeta Crne Gore stav je Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Savjet je mišljenje uradio nakon skupštinskog zasjedanja, krajem oktobra 2018. godine, kada je raspravljano o špekulacijama da navodno postoji rotacija advokata koji se angažuju po službenoj dužnosti, odnosno da ima onih koji od ove vrste odbrana zarađuju veliki novac.

Odgovarajući na pitanje poslanika ministar pravde Zoran Pažin rekao je tada da ne može da saopšti imena i prezimena advokata, već samo inicijale, uz iznos novca koji im je isplaćen. Objasnio je da su iz Sudskog savjeta obrazložili da identitet advokata štiti Zakon o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. list CG", br. 79/2008, 70/2009, 44/2012 i 22/2017).

Podaci Sudskog i Tužilačkog savjeta pokazali su da je u posljednjih skoro pet godina isplaćeno oko 11 i po miliona eura advokatima za odbrane po službenoj dužnosti. Samo u toku 2018. (do novembra) inkasirali su 1.859.827 eura.

"Identitet advokata koji su branili po službenoj dužnosti treba da bude dostupan javnosti, s obzirom na to da se njihove usluge, odnosno honorari finansiraju sredstvima iz budžeta Crne Gore", stav je Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama.

Ovo je navedeno u mišljenju, koje je potpisao predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Đokaj.

Cijeneći, kako je napisano, da se radi o advokatima koji su angažovani za odbranu po službenoj dužnosti, odnosno da u postupku učestvuju u svojstvu branilaca, kao i činjenicu da se njihove usluge finansiraju sredstvima iz budžeta Crne Gore, Savjet je mišljenja da njihova imena treba da budu dostupna javnosti, s obzirom na to da se informacije odnose na obavljanje javnog posla, a ne na njihov privatni život.

"Ne može se govoriti o povredi privatnosti advokata, jer se radi o njegovom profesionalnom angažmanu, te on, u smislu zaštite ličnih podataka, ne može imati isti tretman kao fizičko lice koje je stranka ili svjedok u postupku. Objavljivanjem, odnosno saopštavanjem ili na drugi način činjenjem dostupnim, imena i prezimena advokata kojima je isplaćen honorar za odbrane po službenoj dužnosti i iznosa honorara postiže se efekat transparentnosti i ostvaruje pravo javnosti da zna na koji način se troše sredstva iz državnog budžeta", naglasili su iz Savjeta Agencije.

Najveće pojedinačne honorare, prema podacima Sudskog savjeta zaradili su, 2017. godine advokat D. L. 156.816,06 eura, 2016. je to bio/la B. A. 93.237,34 eura, dok je 2014. D. Đ. zaradio 195.364,38 eura za odbrane po službenoj dužnosti.

Najniži honorari, prema podacima Sudskog i Tužilačkog savjeta, mogu iznositi 15 eura.


IZVOR: Vebsajt CdM, 30.12.2018.


Naslov: Redakcija