Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O AMNESTIJI: Sudije protiv najavljene amnestije, jer u uslovima kad javnost traži oštriju kaznenu politiku i poštovanje prava žrtava, amnestija to obesmišljava

03.01.2018.


Sudije će dobiti "punu zaštitu" kroz kodifikaciju novih krivičnih djela i prijetnje i uslovaljavanja neće uticati na njihove odluke, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je u rekla da su sudije protiv najavljene amnestije, jer u uslovima kad javnost traži oštriju kaznenu politiku i poštovanje prava žrtava, amnestija to obesmišljava.

Medenica je ukazala da su od Vlade i Vrhovnog državnog tužilaštva preduzete sve potrebne aktivnosti kojima će se putem IPA sredstava nastojati da se već u narednoj godini uslovi rada i bezbjednost u sudskim zgradama znatno poboljša.

"Uzeći u obzir ambijent u kojima sudije ostvaruju svoju funkciju, moram upozoriti da sudska grana vlasti i svojoj primarnoj misiji mora biti lišena svih vrsta pritisaka", ukazala je Medenica.

Ona je ocijenila da se mora poštovati samostalnost, obezbijediti nezavisnost i garantovati puna zaštita nosilaca sudijske funkcije, kako lične i sigurnosti njihovih porodica, tako i profesionalnog postupanja i digniteta sudijske funkcije.

"Na javnoj sceni je građanska nedisciplina, potpuna erozija poimanja demokratije kroz neprimjerne napade koji su usmjereni na urušavanje sudijske samostalnosti i nezavisnosti, ali i na ugrožavanje lične i porodične sigurnosti sudija, čime se kroz ometanje vladavine prava želi izazvati nestabilnost i dovesti u pitanje nacionalni pravni poredak", rekla je Medenica.

Ona je ukazala da, ne želeći da ospori pravo osuđenih lica na amnestiju, želi da naglasi da je poslednjih deset godina donijeto pet zakona o amenstiji, u prosjeku svake 2,4 godine.

"Što nikako nije u duhu postizanje potpune svrhe izricanja, čime se dezavuiše rad sudija, otupljuje kaznena politika i dovodi u pitanje generalna i specijalna prevencija", ukazala je Medenica.

Ona je dodala da su predsjednici svih sudova u Crnoj Gori, a što prizilazi sa njihovog sastanka 27. decembra, jednoglasno u stavu da Predlog zakona o amnestiji ne treba usvojiti u Skupštini.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 31.12.2017.


Naslov: Redakcija