Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BUDŽETU CG ZA 2017. GODINU: Nacrt zakona uskoro će biti upućen Vladi CG i biće manji nego ovogodišnji, iako su zahtjevi potrošačkih jedinica znatno veći

02.12.2016.


Nacrt zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu Vladi bi trebalo da bude upućen do kraja sljedeće sedmice i moguće je da bude manji nego ovogodišnji, iako su zahtjevi potrošačkih jedinica znatno veći, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ovogodišnji budžet nakon rebalansa je 2,03 milijarde eura.

"Ministarstvo finansija je pripremilo tehničke pretpostavke za ubrzanu proceduru pripreme Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu. Nakon što se napravi preraspodjela budžetskih sredstava, shodno Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave ("Sl. list CG", br. 73/2016), dokument će biti proslijeđen u Vladinu proceduru. Prema nekim procjenama, do kraja naredne sedmice bi se moglo očekivati da Nacrt izađe iz Ministarstva finansija", saopšteno je iz Ministarstva.

Zahtjevi potrošackih jedinica su dostavljeni Ministarstvu i znatno su veći od ovogodišnjih.

"Zahtjevi su veći, kao i svake godine. Povećanje ide od deset do 100 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet. Ali, s obzirom na neophodnost uvođenja mjera fiskalne konsolidacije, moguće je da će iznosi budžetskih sredstava po potrošackim jedinicama biti smanjeni u odnosu na ovu godinu", rekli su iz Ministarstva.

U tom Vladinom resoru, na kojem je od ponedjeljka na čelu Darko Radunović, naveli su da ipak očekuju da budžet bude donesen prije 31. decembra 2016. godine.

"To je okolnost koja ne zavisi od Ministarstva finansija. U svakom slučaju, očekujemo da zakon bude donešen do 31. decembra", naveli su iz Ministarstva.

Već su dva roka u proceduri donošenja budžeta prošla. Nacrt je po zakonu trebalo da bude donesen 31. oktobra ove godine.

Po Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ("Sl. list CG", br. 20/2014 i 56/2014) taj dokument je trebalo Vlada da proslijedi parlamentu do 15. novembra 2016. godine.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.12.2016.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija