Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPRJEČAVANJU PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: Eksperti EU održali predavanje na temu postupanja u procesima sprječavanja pranja novca institucijama i obveznicima obuhvaćenim Zakonom


 

Niz obuka održanih u organizaciji Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma i posebne jedinice Evropske komisije - TAIEX-a (Technical Assistance and Information Exchange Instrument) održale su se od 25.-27. novembra 2015. godine, pod nazivom "Implementacija preporuka FATF-a u nacionalno zakonodavstvo", sa posebnim osvrtom na primjenu CDD mjera, izvještavanje o sumnjivim transakcijama, kao i finansiranje terorizma-tipologije.

Ciljna grupa održanih obuka bili su obveznici po Zakonu, kao i predstavnici državnih institucija uključenih u sistem borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma, prije svega Centralne banke Crne Gore, Državnog tužilaštva, Komisije za hartije od vrijedosti, Uprave za inspekcijske poslove, Agencije za nadzor osiguranja, Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma i Uprave policije kao nadzornih organa po Zakonu.

Kako su nove preporuke FATF-a (Financial Action Task Force) u velikoj mjeri uključene u našu legislativu, seminar je bio posvećen primjeni Zakona u praksi i razmjeni međunarodnih iskustava.

Seminar je od strane učesnika ocijenjen uspješnim imajući u vidu iskustvo predavača. Predavači, koji su eksperti iz Estonije, Rumunije, Poljske, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva, su izlagali slučajeve sa kojima se susreću njihove zemlje u praksi, što je bilo od velikog značaja za učesnike obuka.

Izvor: Vebsajt Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, 30.11.2015.