Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: NVO ukazuju na neophodnost dosljedne primjene Zakona

02.11.2017.


Koalicija NVO-saradnjom do cilja ukazuje na potrebu dosljedne primjene Zakona o nevladinim organizacijama ("Sl. list CG", br. 39/2011 i 37/2017) i izradu sektorskih analiza u svim ministarstvima kako bi se, kako navode, omogućilo svrsishodno određivanje prioritetnih oblasti od javnog interesa u kojima će se finansirati projekti NVO u cilju poboljšanja uslova života građana i građanki Crne Gore.

Iz Koalicije NVO - Saradnjom do cilja koja okuplja nevladine organizacije iz svih crnogorskih opština napominju da će Ministarstvo javne uprave uskoro dostaviti Vladi Crne Gore na usvajanje Objedinjeni predlog prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2018. godini.

"Koalicija NVO - Saradnjom do cilja traži da se prije usvajanja ovog dokumenta od strane Vlade Crne Gore osigura izrada sektorskih analiza (obrazloženih predloga prioritetnih oblasti od javnog interesa i potrebnih sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u tim oblastima) u svim ministarstvima kako bi se preko projekata nevladinih organizacija dao doprinos realizaciji javih politika u svim oblastima od javnog interesa", navodi  se u saopštenju.

Napominju i da je obaveza izrade sektorskih analiza za sva ministarstva utvrđena članom 32a Zakona.

"Napominjemo da u ovoj godini Ministarstvo javne uprave, koje je nadležno za primjenu Zakona, nije uradilo sektorsku analizu. Posljedica izostanka sektorske analize Ministarstva javne uprave je da u 2018. godini neće biti finansirani projekti NVO koji doprinose razvoju volonterizma, unapređenju filantropije i razvoju kapaciteta nevladinih organizacija, što će uticati na pogoršanje ambijenta za razvoj nevladinih organizacija u Crnoj Gori", ističu iz NVO.

Oni skreću pažnju da su, kako navode, izostale sektorske analize u oblastima najvažnijim za pristup naše države Evropskoj uniji.

"Posljedica izostanka sektorskih analiza u nekoliko ministarstva je da se preko projekata NVO neće dati doprinos realizaciji javnih politika u oblastima reforma javne uprave, borbi protiv korupcije, rada policije, održivog razvoja, turizma, nauke, sporta", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.11.2017.


Naslov. Redakcija