Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA TAIEX RADIONICA NA TEMU: KAKO PRIPREMITI USPJEŠAN PRIJEDLOG PROJEKTA U OKVIRU PROGRAMA "HORIZONT 2020"


Ministarstvo nauke, u saradnji sa Evropskom komisijom-Generalnim direktoratom za susjedsku politiku, i proširenje posredstvom TAIEX instrumenta, organizovalo je u Podgorici Radionicu "Priprema uspješnog prijedloga projekta" za Okvirni program za istraživanje i inovacije "Horizont 2020".

S obzirom na to da je Evropska Komisija objavila nove Radne programe za sve tematske oblasti "Horizonta 2020" za period 2016-2017, Radionica je imala za cilj da pruži učesnicima detaljne informacije na temu novih poziva i kompletnog procesa pripreme uspješne projektne aplikacije i to:

• Kreiranje kvalitetnog konzorcijuma,

• Dizajn projekta – priprema uspješne projektne aplikacije,

• Finansijsko upravljanje projektima.

Nakon opšteg dijela, a u cilju podrške istraživačima iz prioritetnih oblasti uslijedile su paralelne sesije iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, poljoprivrede i zdravlja. Učesnici su imali priliku da u razgovoru sa ekspertima dobiju detaljne informacije o aktuelnim pozivima kao i odgovore na sva pitanja u vezi sa predstojećim aktivnostima u "Horizontu 2020".

Radionicu je otvorio pomoćnik ministra nauke, mr Darko Petrušić, nakon čega se učesnicima obratila mr Smilja Kažić Vujačić, Nacionalni koordinator za Program "Horizont 2020". Ona je ukazala na ciljeve novog Radnog programa za period 2016-2017., koji se baziraju na strateškim prioritetima novog EU Komesara za istraživanje, nauku i inovacije, a podrazumijevaju otvorenost u inovacijama, otvorenost u nauci i otvorenost ka svijetu. Takođe, ona je informisala učesnike o aktivnostima koje će Ministarstvo nauke preuzeti u narednom periodu na planu promocije ovog Programa i većeg ucešća crnogorske naučne zajednice u njemu. 

Izvor: Vebsajt Ministarstvo nauke, 30.10.2015.