Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDSTAVLJEN SISTEM ZA NADZOR I KONTROLU POMORSKOG SAOBRAĆAJA


Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Uprava pomorske sigurnosti predstavili su u Baru projekat finansiran u sklopu IPA 2011 "Sistem za nadzor, informisanje i upravljanje pomorskim saobraćajem (VTMIS) i hitne intervencije usljed iznenadnog zagađenja mora sa plovila".

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, rekao je da su "glavni ciljevi Projekta poboljšanje stepena sigurnosti plovidbe i zaštite mora od zagađenja sa brodova u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Crne Gore. Vezano za poboljšanje stepena sigurnosti plovidbe cilj je bio izrada VTS-VTMIS studije, priprema tenderske dokumentacije za nabavku opreme i obuka ljudstva za rukovanje opremom, a kada govorimo o zaštiti mora od zagađenja sa brodova posebno je važna izrada Studije procjene rizika, izrada Mape osjetljivih područja, priprema tenderske dokumentacije za nabavku opreme za hitno reagovanje kao i obuka ljudstva za rukovanje opremom za hitno reagovanje."

Ministar je dodao i da ukupna vrijednost EU IPA 2011 Programa iznosi 3,5 miliona eura, od čega 2,8 miliona predstavlja iznos koji finansira Evropska Unija, dok 700.000 eura nacionalna kontribuciju države Crne Gore.

Učesnici skupa imali su prilike da se sa kompletnim sistemom upoznaju i na Obalnoj radio stanici.

O samom projektu govorili su i šef Odjeljenja za saradnju Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Andre Lys, pomoćnik direktora Uprave pomorske sigurnosti i rukovodilac projektom, Nexhat Kapidani, načelnik Sektora za zaštitu mora od zagađenja sa plovnih objekata u Upravi pomorske sigurnosti kapetan, Predrag Ratković i direktor za poslove sistema nadzora mora, firma ELMAN S.r.L. Alessandro Ferante.

Svečanosti su prisustvovali i gosti iz Albanije, Hrvatske i Italije kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Crne Gore, Lučke Uprave, Lučkih kapetanija Kotor i Bar, Luke Bar i drugi.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, 30.10.2015.