Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONOM O AFISKALIZACIJI UVODI SE NOV SISTEM ELEKTRONSKE FISKALIZACIJE

02.10.2018.


“Jedna od najvažnijih aktivnosti Vlade u narednom periodu biće jačanje fiskalne discipline i suzbijanje sive ekonomija te je sa tom namjerom osmišljen Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga”, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

On je kazao da će se Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga unaprijediti kontrola transakcija koja će dovesti do smanjivanja neformalne ekonomije, postepeno smanjivanje poreske administracije i stvaranje uslova za efikasno upravljanje poreskim kontrolama i postupcima prinudne naplate korišćenjem jasnih podataka o poslovanju poreskih obveznika.

“Novim zakonom se predlaže zamjena postojećeg sistema i uvođenje softverskog rješenja kako bi se obezbijedio zadovoljavajući model fiskalizacije koji omogućava ekonomičan i efikasan inspekcijski nadzor. Sistem se zasniva na elektronskom prenosu podataka o ostvarenom prometu i obuhvata sve vrste prometa bez obzira na način plaćanja”, rekao je Radunović.

On je podsjetio da se projekat “Reforma poreske administracije” sprovodi u saradnji sa Svjetskom bankom i da se teži sigurnijem i stabilnijem informacionom sistemu Poreske uprave koji će biti u mogućnosti da prihvata veliki broj dostavljenih računa u toku jednog dana i imati brz protok informacija.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša je istakao da će se uvođenjem novog sistema elektronske fiskalizacije napraviti iskorak u dijelu povećanja prihoda i ekonomičnije i efikasnije će se koristiti kontrolni resursi te da će se zajedničkim radom poboljšati perfomanse Poreske uprave.


IZVOR: Vebsajt CDM, 1.10.2018.


Naslov: Redakcija