Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 1. OKTOBRA 2017. GODINE SA RECEPTOM I U PRIVATNE APOTEKE

02.10.2017.


Od 1. oktobra 2017. godine građani Crne Gore mogu sa receptom da uzimaju ljekove i u 167 privatnih apoteka.

"Očekuje se bolja dostupnost ljekova i bolja snabdjevenost apoteka jer će građani, osim u 53 Montefarmove, medikamente moći da uzimaju i u 167 privatnih apoteka. Te ustanove neće biti limitirane ni finansijski, ni količinom ljekova, stoga bi trebalo da svaki osiguranik u njima realizuje recept", saopštio je ranije direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Sead Čirgić.

Čirgić je najavio da će građani u apotekama uskoro moći da uzimaju lijek koji žele sa nove Pozitivne liste, a ona će biti završena do kraja godine.

Nova lista sadrži osnovnu i doplatnu. Fond će, prema riječima Čirgića, refundirati dio novca, do iznosa osnovne cijene lijeka, a ostalo će plaćati osiguranik iz svog džepa.

Komentarišući centralno elektronsko zakazivanje, prvi čovjek Fonda ocijenio je da je potrebno rijeme da se taj projekat sprovede u djelo na pravi način. Naveo je primjer Velike Britanije kojoj su trebale tri godine da zakazivanje profunkcioniše onako kako je i predviđeno.

Stoje primjedbe da se na preglede kod reumatologa, endokrinologa ili hematologa čeka veoma dugo.

Razlog je deficit kadra i želja pacijenata da biraju doktore.

Nadležni rade na rješavanju tih problema, podsjetio je Čirgić navodeći da je na većini klinika elektronsko zakazivanje dalo dobre rezultate.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 01.10.2017.


Naslov: Redakcija