Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PKCG: Konkursi - Programi za veće zapošljavanje domaćeg stanovništva


Privredna komora Crne Gore poziva poslodavce da postanu korisnici programa Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Investiciono razvojnog fonda i Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća i time doprinesu što većem zapošljavanju domicilnog stanovništva i smanjenju potrebe za angažovanjem strane radne snage.

Naime, pomenute tri institucije, uz inicijativu i podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja objedinile su aktivnosti i mjere u podsticanju zapošljavanja, prije svega, u manje razvijenim opštinama. One će do kraja 2015. godine realizovati programe u vrijednosti od 2,4 miliona eura.

Zavod za zapošljavanje Crne Gore je 23. septembra 2015. godine objavio konkurse za realizaciju šest programa aktivne politike zapošljavanja, namijenjene različitim ciljnim grupama, kroz koje će biti obuhvaćeno 1.500 nezaposlenih lica, a za tu namjenu obezbijedio je 1,4 miliona eura:

1. Program osposobljavanja za samostalni rad

2. Program osposobljavanja za rad kod poslodavca

3. Program obrazovanja i osposobljavanja odraslih

4. Program javnih radova

5. Program stimulisanja sezonskog zapošljavanja

6. Pilot program "Aktivacija korisnika MOP-a"

Smanjenje nezaposlenosti moguće je i kroz podsticanje razvoja preduzetništva i otvaranje malih i srednjih preduzeća. Da bi ohrabrio naše građane, a posebno mlade i obrazovane ljude, IRF je usmjerio milion eura za realizaciju izuzetno povoljne kreditene linije za otvaranje biznisa:

- iznos kredita do 50.000 eura, kamatna stopa 2 do 2,5 odsto

- grejs period do četiri godine

- rok otplate do 12 godina

Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća će projektu razvoja preduzetništva pružiti nefinansijsku podršku kroz forme edukacija, konsultantnskih usluga i tehničke podrške, dok će Zavod za zapošljavanje podršku realizaciji ovog programa pružiti svojom organizacionom strukturom u svim opštinama u Crnoj Gori, i pratećom tehničkom, informatičkom i kadrovskom infrastrukturom.

Zapošljavanje je jedan od najvažnijih društveno-ekonomskih izazova Crne Gore. Naš cilj je da sve poslove koji se nude u Crnoj Gori ponudimo prije svega domaćim radnicima i da privredi ponudimo kvalitetna kadar.

Nove investitore Crna Gora mora dočekati spremno, na njihove zahtjeve odgovori brzo i efikasno, obezbjeđujući neophodnu visoko kvalitetnu radnu snagu, a građanima siguran posao i egzistenciju. Da bi ostvarili uspjeh, potrebno je da naši poslodavci ponude radna mjesta i korektne uslove rada, a troškove praktičnog osposobljavanja radnika u njihovim kompanijama i realizaciju svih navedenih programa obezbijediće država.

Konkurse Zavoda za zapošljavanje Crne Gore možete preuzeti ovdje.

Poziv poslodavcima za subvencionirano zapošljavanje mladih na sezonskim poslovima

Konkurs za izbor izvođača pilot programa "Aktivacija korisnika MOP-a"

Konkurs za izbor izvođača javnih radova

Konkurs za izbor izvođača programa obrazovanja i osposobljavanja odraslih

Konkurs za izbor izvođača programa osposobljavanja za rad kod poslodavca

Konkurs za izbor izvođača programa osposobljavanja za samostalan rad

Izvor: Vebsajt Privredne komore Crne Gore, 01.10.2015.