Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD PRVOG AVGUSTA VEĆE AKCIZE NA DUVANSKE PROIZVODE

02.08.2017.


Sve cigarete u Crnoj Gori od 01.08. su skuplje za 30 centi po paklici, zbog povećanja akciza na duvanske proizvode.

Nove akcize, definisane izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koje su prošle sedmice usvojene u Skupštini, primjenjuju se od prvog avgusta, a obračun cijena u maloprodajnim objektima biće završen najkasnije do 7. avgusta.

Usvojene izmjene dio su Vladinih mjera štednje koje za cilj imaju fiskalnu konsolidaciju, tačnije smanjenje javnog duga i deficita. Njima je, osim povećanja akciza na cigarete, predviđeno i povećanje PDV sa 19 na 21 odsto od 1. januara naredne godine, te uvećanje akciza na alkohol, gaziranu vodu i ugalj.

Akcize na duvanske proizvode i alkohol nastaviće da rastu i narednih godina kako bi se uskladile sa iznosima u EU, a planirani prihod države po tom osnovu iznosi 70 miliona eura.

Od 1. januara iduće godine počeće da važe nove akcize na alkohol i gaziranu vodu, dok će od 2019. doći do povećanja akciza na ugalj, što je uskladu sa direktivama EU. Ona će iznositi 15 centi, a obračunavaće se na energetsku vrijednost vrste uglja od jednog giga džula.


IZVOR: Vebsajt CdM, 31.07.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija