Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMJENE ZAKONA O PDV: Utvrđeni limit za oporezivanje komercijalnih pošiljki od 75 eura odnosi se samo na PDV, a za carinu limit ostaje 150 eura

02.08.2017.


Cijena svake pošiljke iznad 75 eura biće veća za iznos PDV-a (19 odsto, pa od naredne godine 21 odsto), što će proizvode koji se poručuju onlajn činiti manje primamljivim, kažu sagovornici "Vijesti".

Izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u utvrđeni limit za oporezivanje komercijalnih pošiljki od 75 eura odnosi se samo na porez na dodatu vrijednost (PDV), a za carinu limit ostaje 150 eura, objasnili su iz Ministarstva finansija.

„U skladu sa odredbama člana 9 Uredbe o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na oslobođenje od plaćanja carine  robom neznatne vrijednosti, koja je oslobođena od plaćanja carine, smatra se roba čija vrijednost po pošiljci ne prelazi 150  eura. Ovaj iznos predstavlja carinski limit“, rekli su  „Vijestima“ iz Ministarstva finansija objašnjavajući tako nedoumice koje su ostale i nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PDV-u u srijedu u Skupštini.

Na pitanje kako će se naplaćivati PDV na pošiljke koje se naručuju iz instranstva putem interneta iz resora kojim rukovodi ministar finansija Darko Radunović odgovorili su da „obaveza obračunavanja PDV-a prilikom uvoza proizvoda nastaje danom obaveze obračunavanja carine i drugih uvoznih dažbina (član 19 Zakona o porezu na dodatu vrijednost)“.

Finansijska analitičari smatraju da će nakon uvođenja ove mjere cijena svake pošiljke iznad 75 eura biti uvećana za iznos PDV-a, što će proizvode koji se poručuju onlajn činiti manje primamljivim.

U bankarskom sektoru smatraju da će  uvođenje PDV-a smanjiti onlajn trgovinu  i  vrijednosti kartičnih transakcija na internetu.

Više od 4.000 građana  za samo tri dana potpisalo je peticiju  za brisanje člana 3 Predloga izmjena Zakona o PDV-u, kojim se naplaćuje porez na poštanske pošiljke u vrijednosti većoj od 22 eura.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 31.07.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija