Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMJENE USTAVA CG: Vlada predložila da Vrhovnog državnog tužioca ne bira Skupština

02.08.2017.


Vlada Crne Gore preporučila je, u polugodišnjem izvještaju o realizaciji Akcionog plana za poglavlje 23, izmjene Ustava u dijelu provosuđa po kome bi izbor vrhovnog državnog tužioca trebalo izmjestiti van parlamenta.

Vlada je preporučila i da bi razloge za razrješenje sudija i tužioca trebalo unijeti u najviši pravni akt, piše Pobjeda.

“Crna Gora treba da izmijeni svoj Ustav, u skladu s preporukama Venecijanske komisije i evropskim standardima, kako bi se obezbijedila nezavisnost i odgovornost pravosuđa”, navodi se u petom polugodišnjem izvještaju o realizaciji Akcionog plana za 23. pregovaračko poglavlje – Pravosuđe i temeljna prava za period od januara do juna.

U dokumentu se precizira da bi izmjene trebalo da obuhvate i pitanja promjene sastava Sudskog i Tužilačkog savjeta.

“Najmanje 50 odsto Sudskog i Tužilačkog savjeta trebalo bi da čine članovi koji dolaze iz pravosuđa”, navodi se u dokumentu koji je usvojen na sjednici Vlade 27. jula.

Te članove, dodaje se, trebalo bi da biraju njihove kolege koje predstavljaju različite nivoe pravosuđa, bez miješanja Skupštine, osim isključivo deklarativno.


IZVOR: Vebsajt CdM, 01.08.2017.


Naslov: Redakcija