Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OPŠTI USLOVI ZA SNABDIJEVANjE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM: EPCG prije isključenja sa mreže šalje opomenu potrošačima, preporučenom poštom

02.07.2019.


Građani ne treba da čekaju da im dospije na naplatu treći neplaćeni račun za potrošenu električnu energiju jer rizikuju da ostanu bez struje.

Duži period je tolerisan dug do 200 eura, posebno u zimskim mjesecima, a sada se isporuka struje domaćinstvima obustavlja zbog dugovanja većeg od 100 eura. To je praktično nepisani limit, do kojeg uglavnom ne rade "makaze" energetske kompanije.

"Elektroprivreda naplatu utrošene električne energije sprovodi u skladu sa Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom ("Sl. list CG", br. 70/2016). To znači da potrošač ima rok od osam dana da plati račun, ukoliko to ne uradi, EPCG šalje opomenu. Ukoliko potrošač u roku od osam dana od prijema opomene ne izmiri dugovanje, EPCG daje nalog za isključenje sa mreže. Sve ovo istaknuto je i na poleđini svakog računa potrošača", ukazali su iz EPCG u odgovoru na pitanje da li je tačno da su smanjili prag tolerancje prema dužnicima za neplaćene račune.

Brojna domaćinstva proteklih dana ostala su bez napajanja električnom energijom zbog dospjelih dugova za struju većih od stotinu eura, a neki od njih tvrde da prethodno navodno nijesu dobili ni opomenu ili upozorenje da izmire dug.

"U skladu sa Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom, EPCG, prije isključenja, šalje opomenu potrošačima, preporučenom poštom", odgovorili su snabdjevačke kompanije.

Pojedini građani tvrde da nakon isklučenja nijesu dobili struju više od 22 sata nakon što su platili dug i priključnu taksu, te da su pretrpjeli štetu, kao da prekjuče navodno nije funkcionisao sistem CEDIS-a za uključivanje struje potrošačima.

Iz CEDIS-a su saopštili da "nijesu imali problema sa sistemom", te da su korisnike koji su bili isključeni sa mreže zbog duga snabdjevaču (EPCG) priključivali u skladu sa Zakonom o energetici, prema kojem je "operator dužan da korisniku omogući ponovno priključenje na mrežu najkasnije u roku od 24 sata nakon što izmiri dospjele obaveze za isporučenu energiju".


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Milorad Milošević, 27.06.2019.


Naslov: Redakcija